El parlar de l’Espluga de Francolí es convertirà en el fil conductor de la 3a edició dels Espais Vius d’Art. El certamen parteix en aquesta edició de la publicació el setembre del 2021 del llibre ‘El penyic al perxe’, el qual treballa per la recuperació dels mots espluguins. Una de les primeres accions, al llarg de la setmana prèvia, serà presentar les primeres accions a través d’una quarantena de botigues i negocis espluguins que apadrinaran una paraula característica del parlar espluguí, mostrant-les als seus aparadors físics i digitals.

De moment encara s’ha de presentar el programa definitiu, però ja s’han fixat les dates d’aquesta edició: el 5, 6 i 7 de maig i s’ha confirmat que el carrer Torres Jordi tornarà a ser un dels principals atractius amb una intervenció artística de gran format. A més, els locals buits del municipi tornaran a ser els protagonistes per reivindicar-se com espais vius.

L’il·lustrador espluguí Gerard Miquel Ruz, serà l’encarregat de donar forma gràfica a les creacions, en aliança artística amb el col·lectiu “La Caixa de Vidre”. En aquesta edició dels Espais Vius d’Art també s’impliquen col·lectius com el Museu de la Vida Rural, Edicions La Musca, el Casal de l’Espluga de Francolí, l’Espluga Audiovisual, les escoles del municipi i la Diputació de Tarragona.

L’origen del projecte

Espais Vius d’Art naixia l’any 2021 com una iniciativa per visibilitzar els locals comercials buits, una eina de revitalització local, comercial i econòmica que va donar un nou ús a aquests espais, incidint amb una problemàtica endèmica provocada pel tancament permanent d’espais i locals comercials. Aquest 2023, i després de dues edicions, una primera vinculada a l’artesania i la segona a la dansa, des de les regidories de comerç i de cultura donen continuïtat a aquest projecte en un format d’esdeveniment que es presenta com una proposta de revitalització dels espais comercials i que vol dinamitzar l’entramat comercial de la població.