7 habitatges socials i 4 cohabitatges juvenils. Aquesta és la proposta de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí per convertir l’antiga caserna de la Guàrdia Civil en un edifici que ajudi a augmentar la borsa d’habitatge social al municipi. 

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, destaca la creació d’habitatges per joves

L’edifici, amb més de 50 anys d’història, comptarà amb una reforma íntegra dels habitatges mantenint bona part de la distribució actual, amb pisos de tres habitacions, cuina, menjador i lavabo. A la tercera planta es crearan quatre cohabitatges que estaran pensats exclusivament per joves i compartiran algunes zones comunes com una terrassa o espai de barbacoa.

ÀUDIO: L’arquitecte de Garreta Arquitectes, Josep Maria Abellò, parla del repte de modificar un edifici de 50 anys d’antiguitat

Els habitatges s’actualitzarà amb un nou aïllament exterior, plaques solars al sostre i un sistema de recollida d’aigües pluvials que s’adapta a la normativa de l’Ajuntament per accentuar l’estalvi d’aigua. D’aquesta manera l’edifici serà sostenible, permetrà escalfar l’aigua sanitària i inclús en un futur abastir altres edificis d’energia solar. A més el dipòsit permetrà acumular fins a 30.000 litres d’aigua de pluja per ús sanitari. També es renovarà la instal·lació elèctrica, l’enllumenat, l’aigua i la seva evacuació i s’instal·larà climatització. 

ÀUDIO: Josep Maria Abellò detalla les millores de conservació d’aigua que inclourà l’edifici

Reactivar la borsa d’habitatge i crear una nova borsa per joves

El pla executiu de la reforma s’aprovarà previsiblement al ple municipal del mes d’abril. De cara al setembre es preveu que es pugui iniciar la licitació d’obra per arrencar el projecte.

El pressupost de la remodelació és de 900.000 euros dels quals el 50% es cobriran amb una subvenció de la Diputació de Tarragona, l’altra meitat queda pendent d’una segona subvenció o d’un crèdit demanat pel propi Ajuntament.

Ara, el consistori treballa per tornar a obrir la borsa d’habitatge municipal, que es troba actualment esgotada, després de remodelacions per fer-la menys restrictiva. En els mesos vinents també s’impulsarà una borsa d’habitatge jove per poder cobrir els quatre habitatges que es crearan amb aquest objectiu.