Esquerra Montblanc va debatre dissabte 18 de març, en un acte celebrat a l’antic hospital de Santa Magdalena, sobre urbanisme i habitatge. I ho va fer amb les intervencions de Francesc Sutrias, secretari de territori, urbanisme i agenda urbana de la Generalitat; Marina Berasategui, secretària d’habitatge de la Generalitat i Agustí Serra, secretari general d’urbanisme de la Generalitat.

El cap de llista, Oriol Pallissó, va presentar l’acte i va fer diverses preguntes als experts de la Generalitat en matèria d’habitatge i urbanisme. Pallissó va destacar que el futur de l’habitatge és una prioritat per la seva formació.

ÀUDIO: El cap de llista d’Esquerra Montblanc, Oriol Pallissó, detalla que l’habitatge és una prioritat

Durant l’acte, els experts de la Generalitat van posar sobre la taula en quin moment es troba l’urbanisme a Montblanc i quin camí s’hauria de seguir. D’entrada, va assegurar que Montblanc tindrà una pressió urbanística important quan s’acabi el túnel del Coll de Lilla i l’A-27 arribi a la vila. Asseguren que té una posició estratègica que s’ha de saber aprofitar.

El secretari general d’urbanisme assegura que el pla urbanístic de Montblanc, de l’any 1998, està molt caducat i s’hauria d’actualitzar. Alguns dels reptes que marquen actualment les lleis d’urbanisme, Montblanc no els compleix. Serra assegura que, durant aquests anys, el pla urbanístic s’ha anat “tunejant” però sense una estratègia clara.

ÀUDIO: El director general d’urbanisme de la Generalitat, Agustí Serra, parla del futur de Montblanc

Francesc Sutrias detalla que “el pla general de Montblanc no té memòria social i això s’haura d’incloure”. Això fa referència a la construcció de pisos de protecció oficial. També destaca que “Montblanc no ha constituït el patrimoni públic de sol i habitatge, i ho hauria d’haver fet abans d’acabar el 2020”. Pel que fa a habiatge, Sutrias destaca que l’INCASOl no promourà aquest any la construcció d’habitatges de protecció oficial a Montblanc perquè “Montblanc no ha trucat a la porta de la Generalitat”.

ÀUDIO: El secretari de territori, urbanisme i agenda urbana, Francesc Sutrias, desglossa la situació urbanística de Montblanc

Marina Berasategui, secretària d’habitatge de la Generalitat, destaca que “un dels reptes és la sostenibilitat social, que ha de garantir el dret a l’habitatge”. Explica que Montblanc, que ha estat designada com a àrea de demanda residencial forta de tipus 2, haurà de garantir que en els propers 20 anys un 15% del parc d’habitatge sigui social, o almenys un mínim del 8%. A més, també és una àrea d’intervenció complementària, que obligarà a aplicar un impost sobre els habitatges buits del municipi.

ÀUDIO: La secretaria d’habitatge de la Generalitat, Marina Berasategui, parla de la sostenibilitat social