L’Espluga de Francolí, juntament amb altres municipis de la comarca, ja compten amb càmeres de seguretat per detectar infraccions en l’àrea d’emergència de contenidors, situada a tocar de la deixalleria. Aquesta és una acció similar a la que ja es va dur a terme a Montblanc l’any 2022 com a prova pilot i amb la qual es vol evitar el mal ús d’aquestes zones des de la creació del servei Porta a Porta.

Després de l’èxit d’aquesta primera prova pilot, des del Consell Comarcal de la Conca de Barberà s’han instal·lat càmeres a la resta de municipis que realitzen el porta a porta i que tenen deixalleria. Una inversió amb un cost de 30.000 euros.

Aquest pas va acompanyat d’un canvi en les ordenances municipals per tal de poder sancionar als infractors. Les xifres d’aquestes infraccions encara estan per definir. Les càmeres ja s’han instal·lat a l’Espluga de Francolí, Santa Coloma de Queralt, Sarral, Vilaverd i Montblanc, on s’ha col·locat una càmera també davant de la deixalleria. Queda pendent la col·locació a Barberà de la Conca i Vimbodí i Poblet.

Augmenta la fracció rebuig per males praxis

Tot i que la majoria dels veïns i de les veïnes utilitzen el servei de forma correcta, algunes persones encara recorren a les àrees d’emergència o a l’entrada de la deixalleria per abocar els residus de manera descontrolada i sistemàtica, dipositant els residus sense reciclar, fet que ha comportat, que durant els últims mesos, s’ha produït un augment de la fracció rebuig, en contra de la disminució de la matèria orgànica. Aquesta situació, no només suposa una major despesa en la neteja d’aquests punts, sinó també un focus de problemes d’higiene i molèsties.