S’estima que va ser pels volts de la una del migdia del 25 de febrer del 1923 quan es va disparar la fotografia que va immortalitzar el pas d’Albert Einstein per l’Espluga de Francolí. Un segle després, a la mateixa hora i des del mateix punt del carrer de la Font, s’ha encetat l’any commemoratiu de la visita a Catalunya del reconegut científic i premi Nobel de Física. L’Ajuntament ha renovat el plafó informatiu i turístic situat en aquest espai de la vila. S’hi han introduït els elements gràfics que plasmen la visita d’Einstein i, alhora, dona accés a un espai web a través d’un codi QR. En l’acte institucional també s’ha distingit l’Espluga de Francolí com a “Ciutat Einstein”, un nou segell que enllaçarà les poblacions que van acollir-lo ara fa 100 anys.

Un nou impuls per al racó de l’Einstein

Enric Mercadé, regidor de Cultura, presenta el nou plafó (Foto: Pep Morató)

“Val més una imatge que mil paraules”, ha recordat l’historiador Antoni Carreras fent valdre el tòpic per remarcar que, gràcies a la instantània, un segle després podem recordar la visita d’Albert Einstein i, justament, de la fotografia se n’han extret detalls per reconstruir com van ser els dies en què el pare de la teoria de la relativitat va ser a casa nostra.

ÀUDIO: L’historiador Antoni Carreras destaca la importància de la fotografia

El mateix ha remarcat l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, que manifesta que s’ha de poder treure profit de la història i, alhora, ha destacat que l’anècdota demostra que el municipi és una població acollidora i no és inusual tractant-se de la població amb major capacitat hotelera de la comarca.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, celebra la commemoració

L’acte també ha comptat amb la presència del director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), Jordi Mas, qui ha fet entrega a l’alcalde de l’Espluga de la placa “Ciutat Einstein” que rebran les poblacions per on va passar el físic alemany durant els 8 dies d’estada a Catalunya: Barcelona, Poblet, l’Espluga de Francolí, Terrassa i Sant Cugat del Vallès. Jordi Mas ha celebrat que l’Ajuntament de l’Espluga doni importància a l’efemèride, si bé també ha recalcat que “hem de donar importància als nostres científics”. En aquest sentit, ha reivindicat el talent local i el fet de sembrar la inquietud científica entre els més petits.

ÀUDIO: Jordi Mas, director de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, reivindica els científics catalans

Abans d’aquest acte commemoratiu, el Museu de la Vida Rural ha acollit la presentació del llibre infantil “El petit penyic i Albert Einstein” de l’editorial La Musca i aquest dissabte a les 6 de la tarda rep una taula rodona amb diversos experts, també al voltant de l’efemèride.

PROGRAMA ESPECIAL

L’EFMR ha ofert un programa especial amb motiu de l’acte commemoratiu d’aquest dissabte al migdia que s’ha pogut escoltar en directe a través de l’emissora. Abans, l’espai radiofònic ha recuperat un fragment de la conferència d’Antoni Carreras al cicle de la Formació Permanent del Casal de l’Espluga.