El proper dissabte 25 de febrer de 2023 es compliran cent anys de la visita del científic universal Albert Einstein al Monestir de Poblet i a l’Espluga de Francolí. Una visita motivada per la invitació de la Mancomunitat de Catalunya al científic alemany a Catalunya, que tenia per objectiu promocionar la ciència i l’obra del govern. Per commemorar l’efemèride s’han organitzat una taula rodona, la presentació d’un llibre o una exposició de vehicles clàssics pels carrers del municipi, entre d’altres.

Els actes de l’Espluga i Poblet són els primers d’una sèrie d’activitats que s’estendran al llarg de Catalunya en record del pas del científic pel país. Una visita amb motivacions polítiques, científiques i inclús personals, ja que Einstein va iniciar un viatge de sis mesos per altres països, motivat per la tensa situació que es vivia a Alemanya amb l’ascens del nazisme.

ÀUDIO: L’historiador espluguí Antoni Carreres detalla els motius del pas d’Albert Einstein per Catalunya

Els actes s’han iniciat aquest divendres i s’allargaran fins al diumenge 26 de febrer (Imatge: Laia Molné)

Activitats de diverses basant per celebrar el centenari

Aquest divendres s’ha donat el tret de sortida als actes amb la visita de la investigadora i professora de la Universitat Rovira i Virgili, Ashneet Khandpur Singh amb la conferència ‘Les matemàtiques aplicades. De la física a la intel·ligència artifici’. El dijous dia 23 a les 6 de la tarda, i en el marc del cicle de conferències de la Formació Permanent del Casal de l’Espluga, tindrà lloc la conferència ‘Seguint el rastre de l’Albert Einstein per L’Espluga’ a càrrec d’Antoni Carreras, historiador espluguí, llicenciat en Dret i Doctor en Geografia i Història. 

ÀUDIO: El regidor de Cultura de l’Espluga de Francolí, Enric Mercadé, detalla que els de l’Espluga són els primers actes programats a Catalunya

El dissabte 25 i coincidint amb la data del centenari de la visita, seran diversos els actes que s’han organitzat per commemorar l’efemèride. A 2/4 de 12 del migdia la sala Lab del Museu de la Vida Rural (MVR) acollirà la presentació del llibre infantil ‘El petit penyic i Albert Einstein’. Amb textos d’Elisenda Rosell i il·lustracions de Laura Magrinyà. Un projecte impulsat per l’editorial espluguina La Musca.

A la 2/4 d’1 del migdia, al carrer de la Font, el mateix lloc on es va immortalitzar la fotografia icònica, es presentarà el nou plafó divulgatiu, que rememora la visita. Per acabar, a les 6 de la tarda el MVR collirà la taula rodona sobre la visita d’Einstein a Catalunya, a L’Espluga de Francolí i Poblet. Presentada i conduïda per la periodista Patrícia València, amb la participació dels ponents Antoni Carreras, historiador espluguí, Toni Pou, físic i escriptor i Roger Cabré Rodon, doctor en Física i professor de la URV.

L’endemà diumenge dia 26, al matí el Biela Club 600 Classic & Històric organitza una sortida des de Reus fins al Monestir de Poblet on es farà mostra de cotxes clàssics i històrics. Després es dirigiran a l’Espluga de Francolí, rememorant el pas del científic pel carrer de la Font i s’exposaran els vehicles a la plaça de l’Església.

ÀUDIO: El president del Biela Club 600 Classics & Històrics, Joan M. Llorens, explica l’acte del diumenge 26 de febrer

S’estrenarà una nova placa commemorativa en record d’aquesta efemèride (Imatge: Laia Molné)

L’Espluga de Francolí i el Monestir de Poblet, escenaris del viatge d’Einstein a Catalunya

Va ser el diumenge 25 de febrer de 1923 quan Albert Einstein va arribar al Monestir de Poblet i l’Espluga de Francolí com a part del seu viatge per Catalunya. Puig i Cadafalch, president de la Mancomunitat, volia mostrar a Albert Einstein el passat medieval de Catalunya, acompanyant al físic a visitar el monestir en ruïnes de Santa Maria de Poblet on se’l va fotografiar al sobre claustre. Abans d’arribar, però, la comitiva va dinar a la Fonda Ibèrica de l’Espluga de Francolí. Després es va immortalitzar el seu pas pel municipi en una imatge on es pot veure al científic amb nens i nenes al carrer de la Font on apareix el cotxe utilitzat pel viatge, un Elizalde tipus 29.