Un mural d’uns 20 metres d’amplada i 9 de llargada s’expandirà per la façana de l’Alberg Jaume I. L’artista Roc Blackblock plasmarà en els pròxims dies una de les fotografies més icòniques del fotoperiodista Robert Capa, feta durant l’acomiadament de les Brigades Internacionals el 25 d’octubre de 1938 al mateix edifici. La imatge es finalitzarà en una setmana i obrirà la porta a les accions programades prèvies a la celebració del 85è aniversari de l’efemèride que es farà aquesta tardor.

ÀUDIO: L’artista gràfic del mural, Roc Blackblock, explica l’objectiu de l’obra

La creació, feta amb pintura plàstica i integrada a la façana de l’edifici, forma part del projecte Murs de Bitàcola, una xarxa de murals dedicats a la memòria històrica local que s’expandeix al llarg del país. Al peu de la pintura es trobarà un codi QR amb tota la informació referent a aquest episodi històric que es podrà consultar online.

El projecte d’impuls de l’espai de memòria «Les Masies i les Brigades Internacionals»

Aquesta és una de les diverses accions programades al llarg de l’any per commemorar l’efemèride. L’agost de l’any passat el Departament de Justícia de la Generalitat va reconèixer l’Ajuntament com a titular de l’espai i de la seva senyalització. Gràcies a aquesta cessió s’ha pogut impulsar aquesta obra i en els propers mesos es treballarà per crear una senyalització i dignificació de l’espai amb un cost de 6.000 euros. Els actes acabaran amb una celebració el 25 d’octubre.

ÀUDIO: El regidor de cultura de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, Enric Mercadé, detalla el projecte

Actualment, es pot visitar a l’Alberg de l’Espluga una exposició permanent del Camp d’Aprenentatge dels Monestirs del Cister dedicada a explicar la història vinculada a l’edifici. L’Ajuntament també ha creat un tríptic informatiu i un lloc web divulgatiu de l’espai de memòria.

Amb aquestes propostes l’Ajuntament i l’Agència Catalana de la Joventut volen posar en valor un fet històric succeït durant la Guerra Civil i fer-lo conegut per les noves generacions.

ÀUDIO: La directora general de l’Agència Catalana de la Joventut de la Generalitat de Catalunya, Laia Girós, parla de la importància d’aquest projecte

El mural, l’exposició i el tríptic expliquen el comiat de les Brigades Internacionals que van actuar durant la Guerra Civil i que el 25 d’octubre de 1938 iniciaven la tornada als seus països d’origen amb un primer acte d’acomiadament celebrat al patí de l’actual Alberg de l’Espluga, on van ser rebuts pel president del Consell de Ministres del moment, Juan Negrín.