L’autoconsum d’electricitat a partir d’energia solar fotovoltaica creix de forma exponencial a Catalunya, però també a la Conca de Barberà. L’any passat es van posar en marxa a la comarca 250 equips d’autoconsum que totalitzaven una potència de 1,68 MW, xifres que multipliquen per tres les registrades durant l’exercici 2021. 

ÀUDIO: La directora general d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera, Assumpta Farran, valora la situació

Amb aquestes dades, la Conca de Barberà va tancar l’any 2022 amb 345 instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic en servei, que sumen una potència instal·lada de 2,26 MW. De fet, només en el darrer trimestre es van registrar més instal·lacions que en tot l’any 2021. Segons les dades elaborades per l’Observatori de l’Autoconsum a Catalunya a partir del Registre d’Autoconsum a Catalunya, el sector domèstic és on s’acumula el major nombre d’instal·lacions.

Per municipis, a Montblanc s’hi concentren 112 instal·lacions, que sumen una potència de 704 kW; Santa Coloma de Queralt compta 66 equips, amb una potència de 621 kW; i l’Espluga de Francolí té registrats 58 sistemes d’autoconsum, que totalitzen 295 kW. 

Una tendència que es repeteix al llarg del país a causa de l’augment del preu de la llum. A tall d’exemple, a Catalunya mensualment la Generalitat aprova 3.000 noves instal·lacions d’energies renovables.