Fa uns dies la família Gil Moreno de Mora va cedir oficialment en un acte públic l’Antic Convent de les Monges a l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet. Un edifici construir l’any 1902 per la mateixa família i que va servir durant generacions com escola, primer per a noies i més endavant com a centre mix sota l’administració de les Germanes Carmelites Missionares Teresianes.

https://twitter.com/AjtViP/status/1622530175568166914

Des de l’any 1980 fins a l’actualitat el centre va quedar buit i la família Gil Moreno de Mora volia cedir l’edifici a l’Ajuntament, un procés que es va iniciar l’any 2014 i que s’ha allargat en el temps a causa de les dificultats per presentar tots els papers originals que acreditaven que l’edifici era de propietat privada i certificaven la seva procedència. Incús va ser necessari contractar un detectiu per poder trobar tots els documents requerits per l’administració

ÀUDIO: Gonzalo Gil, part de la família Gil Moreno de Mora detalla els passos per aconseguir tota la documentació del centre

Es tracta d’un edifici de grans dimensions, uns 1.700 m², que al llarg dels anys ja havia cedit algunes de les seves sales per la rectoria i biblioteca municipal i per crear el Cinema Foment. Ara, amb la donació completa, l’Ajuntament preveu convertir-lo en un espai cultural per tots els veïns del municipi i com a punt de record de la seva infància. A l’interior també es crearà un lloc dedicat a la memòria històrica i al llegat de la família Gil Moreno de Mora.

ÀUDIO: L’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Canela, explica en què es vol convertir l’edifici

Aquest és un projecte a llarg termini, ja que el primer objectiu de l’Ajuntament és poder arreglar la façana exterior, conservar els elements que ho permetin i reconstruir les parts necessàries amb la intenció d’evitar el deteriorament de l’edifici i els perills que pot comportar el seu estat.