L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí va celebrar aquest dijous un ple extraordinari per aprovar el projecte del ramal del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) després de l’augment de pressupost d’un 60% a causa de la pujada del preu dels materials. El pròxim pas serà demanar una subvenció a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que s’espera que estigui aprovada a finals d’any, el que farà iniciar procés d’obres de cara al 2024. Amb aquest nou calendari es preveu que l’aigua de l’Ebre arribi a l’Espluga a mitjans o finals de l’any vinent.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, detalla els propers passos per fer arribar el ramal del CAT

A inicis de desembre del 2022 es va actualitzar d’aquest projecte després que cap empresa es presentés a concurs. Les obres van patir un augment del 60% dels costos en comparació amb el primer procés de licitació que es va presentar a la primavera arribant a 1.619.343,25 € més IVA. Aquest era l’últim dels passos pendents després d’aprovar el pla urbanístic, el conveni amb el CAT, el finançament i les expropiacions de terrenys. Ara, l’Ajuntament preveu poder pagar el sobrecost gràcies a una subvenció de la Diputació de Tarragona i a la subvenció de l’ACA d’aquest 2023.

Durant el ple extraordinari també es va aprovar una nova ordenança d’estalvi d’aigua la qual defineix el model que s’ha de seguir en futures construccions al municipi per fer un ús més eficient de l’aigua. Un pas que ajudarà a rebre més puntuació en properes subvencions relacionades amb l’aigua.

Pel que fa als talls diaris al municipi, actualment no es duen a terme en cap de setmana, una prova que esperen que es pugui mantenir si els nivells d’aigua no decandeixen en els pròxims dies.

Reobert el trànsit al carrer Castell

Durant el ple també es va informar de la reobertura del trànsit del carrer Castell després de l’avançament de les obres per l’enderroc parcial de l’edifici, així com l’inici de l’ús del pis del carrer de les Parres com habitatge social la setmana vinent i la posada a punt de l’edifici del carrer Templaris per convertir-lo, properament, en un altre habitatge social.