Aquest dijous s’ha presentat oficialment l’Any Rector de Vallfogona que se celebrarà durant el 2023 a tota Catalunya en commemoració dels 400 anys de la mort de l’autor i que tindrà una especial incidència a Vallfogona del Riucorb, on s’ha preparat un acte central pel mes de setembre.

ÀUDIO: El comissari de l’Any Rector de Vallfogona, detalla alguns dels actes organitzats enguany

Els actes s’iniciaran aquest mes de febrer amb l’obertura institucional de l’Any Rector de Vallfogona a la Generalitat de Catalunya. L’autor també serà el protagonista del Dia Mundial de la Poesia que se celebra el 21 de març. A més a l’abril es batejarà un tren de Ferrocarrils amb el nom del Rector. Els actes institucionals finalitzaran al novembre a Tortosa.

La jornada més destacada d’aquesta celebració serà el dia 2 de setembre, moment en què Vallfogona de Riucorb farà un homenatge a l’autor amb un espectacle nocturn que omplirà de vida diferents places i indrets del poble amb escenes evocadores de l’època, l’obra i llegenda del Rector i la vida quotidiana dels habitants de Vallfogona. Previst per a una assistència d’entre 800 i 1000 persones, es proposa com una activitat participativa perquè els assistents no siguin mers espectadors.

L’homenatge tindrà dos moments culminants: d’una banda, a la plaça Francesc Vicent Garcia, tindrà lloc la recreació de les carrosses commemoratives que un jove Antoni Gaudí va dissenyar per al primer homenatge popular que es va fer a Francesc Vicent Garcia, l’any 1879. D’altra banda, i per tancar l’homenatge, a la plaça de l’església s’hi faran un seguit d’accions sorpresa per tots els assistents.

Exposicions, jornades, fires i festivals

A part dels actes principals, l’Any Rector de Vallfogona comptarà amb exposicions, una d’itinerant i dos de gran format a la Biblioteca de Catalunya i al Museu d’Història de Catalunya. Les biblioteques de Catalunya també es faran ressò de l’efemèride als seus clubs de lectura i amb un catàleg d’activitats temàtiques. A més s’han programat jornades específiques de l’Institut d’Estudis Catalans, el Patronat d’Estudis Osonencs o Còdol Educació, entre d’altres.

La imatge del Rector també estarà pressent en espais i fires de tot el territori, entre els quals destaquem el Festival “Bla Bla” a Vallfogona de Riucorb organitzat el 15, 16, 22 i 23 de juliol.