La nova escola de Rocafort de Queralt, en substitució dels actuals barracots on aprenen els alumnes, havia de ser una realitat aquest 2023. Així es va acordar durant un conveni signat l’any 2020 amb la conselleria d’Educació. De moment, però, el barracot continua funcionant i la creació del nou centre s’està endarrerint per problemes burocràtics.

Des de l’Ajuntament de Rocafort de Queralt asseguren a l’EFMR que esperen tancar el projecte abans de les eleccions per assegurar-se que es durà a terme i serà una realitat, com a màxim, l’any 2024. Aquesta setmana el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, va visitar el municipi per entendre la problemàtica i treballar de forma conjunta per fer realitat el projecte amb la major brevetat possible.

ÀUDIO: L’alcalde de Rocafort de Queralt, Marc Roca, explica que el projecte hauria d’estar lligat abans de les eleccions

El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, va visitar aquesta setmana Rocafort de Queralt (Imatge: Cedida)

Tres anys de negociacions

A l’inici del conveni, l’any 2020, s’especificava que l’Ajuntament de Rocafort de Queralt seria l’encarregat dels plànols i licitació, uns 65.000 euros, i tirar endavant el projecte demanant un crèdit a una entitat bancària a l’espera que la Generalitat administres els diners pertinents pel pagament del centre, que en aquell moment accedien a uns 700.000 euros però que ara a causa de l’encariment dels materials arriba quasi al milió d’euros.

ÀUDIO: Marc Roca detalla les dificultats per trobar aval pel projecte

En el seu moment l’Ajuntament no va trobar l’aval de cap banc per una xifra tan elevada i es va decidir que la Generalitat es faria càrrec directe de la creació de l’escola, però que l’Ajuntament havia de complir certs requisits. Entre aquestes demandes es troba la urbanització del terreny, és a dir, la col·locació d’enllumenat públic, asfalt, connexió de serveis… Unes obres que ascendeixen a un cost de 300.000 euros que l’Ajuntament no pot assumir.

ÀUDIO: L’alcalde de Rocafort de Queralt parla de la problemàtica per urbanitzar l’entorn

Per aquest motiu l’obra es troba actualment aturada a l’espera que l’entitat pública pugui assumir el nou sobrecost. Per fer-ho s’està treballant per reduir el pressupost el màxim possible i s’espera poder demanar una subvenció per poder finalment urbanitzar el terreny i que la Generalitat inici la construcció del nou centre.

Visita de la consellera d’educació a l’escola de Rocafort de Queralt l’any 2020 (Imatge: Pep Morató)