El 2022 consolida el canvi de model de recollida de residus a la Conca de Barberà tot i una lleu baixada en les xifres. Un sistema de contenidors amb targeta el qual es va aplicar als pobles més petits i un servei de porta a porta a 7 municipis. Aquesta nova implantació de sistemes de recollida diferenciats va fer que la comarca encapçalés el rànquing de reciclatge a Catalunya durant el 2021 amb un 80,4%.

Aquest passat 2022 es va aconseguir mantenir els bons resultats, tot i reduir en el percentatge de recollida selectiva, es va arribar a un 78,6%. Aquesta baixada d’1,8% respecte al 2021 és causada per l’augment del rebuig en un 6,45%, i tot i que moltes fraccions de selectiva es mantenen o es redueixen, la recollida de residus en deixalleries ha disminuït més d’un 5%, i és el que ha dut ha provocat principalment aquest decrement.

El municipi de la comarca que se situa en més bones dades és Barberà de la Conca, que encapçala el llistat de bons resultats de la resta de municipis.

Un pla pilot pel pagament per generació

Aquest 2023 la Conca de Barberà encara vol anar més enllà i vol aconseguir un índex de reciclatge més alt. Per una banda, prepara un pla pilot en diversos municipis de pagament per generació. L’objectiu és que cada ciutadà pagui pel que genera i recicla, de manera que qui recicli més ho acabi notant a la seva factura de la brossa.

I, per altra banda, s’impulsen noves mesures per posar solució al mal ús persistent que es fa de les àrees d’emergència dels municipis on es realitza el servei de recollida porta a porta. Això passa per la instal·lació de càmeres de videovigilància a les deixalleries i a les àrees d’emergències als pobles on es fa el porta a porta. Cal recordar que les àrees d’emergència són un servei al qual cal recórrer de manera puntual dipositant la brossa separada correctament i de manera excepcional en cas que no es pugui treure el residu el dia que toqui el porta a porta.