Aquest passat diumenge 15 de gener es va recuperar l’acte de benedicció dels animals a l’Espluga de Francolí i els tres tombs pels carrers de la Closa, una activitat que s’havia perdut feia 40 anys. El dia de celebració oficial és el 17 de gener, però la fita es va avançar per atreure més participació.

Després de la missa dominical, a partir de la una del migdia, veïns del municipi i entitats es van reunir al pòrtic de migjorn de l’Església Vella per iniciar la benedicció d’animals i el repartiment de panets beneïts, que va anar a càrrec del forn de pa Cal Tullet. La participació va ser tal que es van esgotar els panets que s’oferien a canvi de la voluntat.

Tot seguit es van celebrar els tradicionals tres tombs de Sant Antoni que van anar a càrrec de l’Hípica Francolí i van travessar els carrers de sant Antoni, les Sortetes, Sor Maria Torres, sant Blai i sant Abdon i sant Senén, amb la participació de les cavalleries locals, el repic manual de campanes i els Grallers de l’Espluga. A la tarda, es va celebrar un acte intern en el qual també es van beneir els animals del refugi Penjades.

L’organització confirma que la festa es recuperarà les següents edicions i que la intenció és organitzar-la amb més previsió que aquest any per fer-la encara més multitudinària i augmentar la participació d’entitats.