Aquest dimecres s’han presentat els actes commemoratius en celebració dels 100 anys del naixement de l’escriptor Josep Vallverdú, qui va residir durant 27 anys a l’Espluga Francolí i va ser nomenat fill adoptiu del municipi l’any 2008. El mateix Josep Vallverdú s’ha desplaçat fins al Departament de Cultura per la presentació del seu centenari, un fet poc habitual.

ÀUDIO: La consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, parla de la celebració de l’any Vallverdú

ÀUDIO: L’escriptor Josep Vallverdú recorda parla del seu procés com escriptor

Tot i que s’han programat activitats al llarg del territori, l’Espluga de Francolí se suma a la celebració amb un acte d’homenatge i tot un seguit d’activitats, coordinades per l’Ajuntament i en col·laboració amb el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla i el Casal de l’Espluga de Francolí. Aquesta darrera entitat prepara ja la publicació d’un llibre de recull amb una selecció dels articles que l’escriptor ha publicat mensualment a la revista local El Francolí de manera gairebé ininterrompuda des del 1986 fins avui.

Al llarg de l’any associacions, centres educatius i la biblioteca del poble seran convidades a preparar activitats al voltant de la figura de Vallverdú.

Presentació de l’Any Vallverdú (Imatge: Cedida)

Activitats a tot el territori

L’inici oficial de la commemoració tindrà lloc el 5 de febrer a l’Auditori Enric Granados de Lleida, ciutat natal de l’autor i de la qual n’és fill predilecte. Balaguer, ciutat de residència actual de l’autor ha estat lloc triat per posar el punt i final de l’Any. Concretament, se celebrarà un acte, organitzat conjuntament per la Institució de les Lletres Catalanes i la Paeria de Balaguer, el dia 3 de desembre al Teatre Municipal de Balaguer. En aquesta cloenda es podrà gaudir del tast d’un espectacle basat en l’obra de Vallverdú que la Paeria de Balaguer ha encarregat per a l’ocasió.  

Al llarg de l’any, una oferta de conferències, presentacions de novetats bibliogràfiques de l’autor i recitals de poesia permetrà que Vallverdú es faci present a les llibreries, a les biblioteques, als centres culturals i ateneus, a les escoles, als centres d’ensenyament secundari i a les universitats de tot el país en tot el seu abast. I, amb els dibuixos, en sales d’exposicions i museus. 

Pel que fa a les novetats editorials, Pagès Editors presentarà diferents volums de poesia que s’aplegaran en la col·lecció Biblioteca poètica Josep Vallverdú que es presentarà a començament de febrer. Proa, Editorial Fonoll i La Galera són també editorials que aniran presentant novetats editorials de l’autor al llarg de l’any.