La Parròquia de Sant Miquel Arcàngel i l’Hípica Francolí recuperaran diumenge l’acte de benedicció dels animals a l’Espluga de Francolí i els tres tombs pels carrers de la Closa, amb motiu de la festa de Sant Antoni abat, patró del bestiar, els pagesos i els traginers, que se celebra el 17 de gener. En aquest cas, s’ha acordat avançar la festa a diumenge per fomentar la participació.

A la una del migdia aproximadament, després de la missa dominical, tindrà lloc al pòrtic de migjorn de l’església vella, la benedicció d’animals i el repartiment de panets beneïts, gentilesa del forn de pa de Cal Tullet, seguit dels tres tombs pels carrers de sant Antoni, les Sortetes, Sor Maria Torres, sant Blai i sant Abdon i sant Senén, amb la participació de les cavalleries locals, el repic manual de campanes i els Grallers de l’Espluga. A la tarda, en un acte intern, es beneiran els animals del refugi Petjades. 

L’Espluga va perdre la festa de Sant Antoni, originària del segle XIX, a mitjans del segle XX, amb l’avançament de la tecnologia agrícola i la paulatina desaparició del bestiar agrari passant a convertir-se en un acte de benedicció dels animals de companyia, que també va acabar desapareixent.