Els projectes per millorar la situació de l’aigua a l’Espluga de Francolí s’emporten gran part dels pressupostos presentats per l’any 2023. Concretament, dos projectes de gran envergadura com són la connexió amb el ramal d’aigua de l’Ebre i la substitució de les canonades de la Urbanització Carreras s’emporten gairebé 3 milions dels 8 milions pressupostats.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal classifica els pressupostos com de “continuïtat”

Concretament, els pressupostos d’enguany arriben als 8.310.330,20 euros, un 14% més que l’any anterior principalment a causa de les subvencions que s’esperen rebre per fer front als principals projectes de l’any. A més, es manté la congelació d’impostos per tercer any consecutiu. L’Ajuntament de l’Espluga no revertirà en la ciutadania l’augment del preu de serveis com la recollida de la brossa, que el Consell Comarcal ha apujat un 8% i es continua apostant per la congelació de la resta de taxes i preus públics.

ÀUDIO: La regidora de Promoció Econòmica de l’Espluga de Francolí, Anna March, detalla l’augment del pressupost

Els pressupostos aposten per pal·liar la crisi de l’aigua que ha viscut el municipi (Imatge: Laia Molné)

Uns pressupostos per pal·liar la crisi de l’aigua

Els dos principals projectes d’enguany estan estretament relacionats amb l’aigua, amb la intenció de pal·liar la situació de crisi que viu el municipi des de fa mesos.

D’una banda, s’executarà finalment la connexió amb el ramal d’aigua de l’Ebre provinent de Montblanc després que s’hagués d’aturar aquest 2022 a causa de l’augment dels preus. Després dels canvis convenients, el projecte es troba de nou en procés públic per poder-se executar amb un pressupost que gairebé arriba als 2 milions d’euros, dels quals 500.000 seran provinents d’una subvenció nominativa de la Diputació de Tarragona i la resta s’espera cobrir amb una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua.

ÀUDIO: Josep Maria Vidal explica els projectes relacionats amb l’aigua

D’altra banda, s’executaran les obres per substituir les canonades de la xarxa d’aigua potable de la Urbanització Carreras per reduir les fuites del municipi. Una inversió valorada en 765.647,96 euros dels quals els ajuts Next Generetion en subvencionaran 500.000 euros. També es preveu altres acotacions en aquest àmbit com la millora del bombament del pou de la Biela.

S’han presentat uns pressupostos de continuïtat amb anys anteriors (Imatge: Laia Molné)

Subvencions destinades a rehabilitar habitatges

Pel 2023 es continuarà apostant per altres projectes del mandat: S’oferiran subvencions a la ciutadania per rehabilitar habitatges i incorporar-los a la borsa comarcal; dinamització comercial; inversions pe a la modernització del Teatre del Casal o actuacions per donar a conèixer els gravats paleolítics de la Cova de la Font Major, entre d’altres.

A més s’apostarà per la sostenibilitat gràcies a la posada en marxa de les plaques fotovoltaiques ja instal·lades al Casal, a l’escola Martí Poch i a la Llar d’Infants Municipal. D’aquesta manera es preveu pal·liar en certa forma l’augment de la despesa corrent per l’encariment dels subministraments i la inflació actual, que fa augmentar la despesa d’algunes partides en comparació a l’any anterior. També es preveu un increment salarial del personal de l’Ajuntament determinat pel govern espanyol per fer front a l’increment del cost de la vida.

ÀUDIO: Anna March explica l’augment de despeses derivat de la inflació