Al pont de la palanca i les 17 fonts ja es poden veure instal·lats dos lectors de matrícules. No es tracta de càmeres de videovigilància ni radars de velocitat, la seva funció és enregistrar les matrícules dels cotxes que entren i surten del municipi, informació que rep els Mossos d’Esquadra i que fa saltar una alarma en cas de detectar un vehicle concret buscat pel cos policial.

Aquest és un projecte pilot que ja s’està duent a terme en altres municipis de Catalunya i al qual se suma ara l’Espluga de Francolí. Depenent de l’èxit d’aquestes proves les càmeres es podrien acabar retirant, tot i que de moment els resultats en altres municipis han estat positius.

Actualment, ja estan instal·lats dos dels tres lectors que cobreixen l’entrada al poble per l’N-240 i per la TV-7001 des de Montblanc. L’últim dels aparells estarà col·locat a l’altra banda d’aquesta última via, és a dir, a la carretera de Poblet, però la seva instal·lació requereix d’una obra una mica més complexa i per això encara no s’ha pogut finalitzar.

El pressupost del projecte és de 30.126,65 euros a càrrec de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, tot i que el visionat de les imatges queda a càrrec del cos de Mossos d’Esquadra.