Des del 17 d’agost han passat ja 129 nits sense aigua a l’Espluga de Francolí. La situació de sequera esclatava molt d’hora i s’ha allargat més que mai. De fet, encara no se li veu el final. Tot i l’aportació d’aigua amb camions cisterna les restriccions són inevitables.

Les pluges d’aquest desembre no canvien l’escenari. Són irrisoris els 30 litres per metre quadrat registrats aquest mes a l’estació del Servei Meteorològic. I, per tant, els espluguins es menjaran els torrons sense aigua a partir de les 10 de la nit i les 7 del matí.

Els talls no afecten a tothom per igual, ja que hi ha habitatges amb dipòsits que poden mantenir un mínim de reserves. En qualsevol cas, no tothom en té i la jornada laboral pot resultar incompatible amb les mesures per la sequera.

BARS I RESTAURANTS, ELS MÉS AFECTATS

Els talls d’aigua van arribar a ser de 12 hores des de mitjan octubre i fins a inicis de novembre. Les molèsties es van agreujar per a tothom i, especialment, per aquells negocis que treballen durant el vespre i la nit. 

Precisament, els restaurants encara han de fer mans i mànigues per cobrir els serveis i més en aquestes dates en què hi ha molts sopars de Nadal.

Els gairebé 4.000 habitants ja fa quatre mesos que, poc o molt, pateixen directament les conseqüències de la sequera. L’arribada de l’aigua de l’Ebre o la millora de canonades per reduir fuites han de solucionar el problema a mitjà termini. Mentre això no arribi, caldrà encomanar-se a la pluja. Segurament, és un dels regals més desitjats.