Aquest diumenge s’ha dut a terme la hissada de la senyera dels Cervera al monument del mil·lenari de la fundació de la vila segons el compromís de poble de 1979 (9è centenari) a 2079 (mil·lenari). Un acte que havia perdut la seva vessant pública en els últims anys i que s’havia convertit en un mer tràmit. Ajuntament i Casal van decidir restablir les condicions pactades el 1979 i retornar aquest acte institucional de col·locació de la bandera.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, parla del compromís del poble amb aquest acte

Enguany s’ha volgut recuperar la fita històrica fent un acte públic on una cinquantena de ciutadans s’han apropat per veure com s’hissava la bandera, que es mantindrà visible fins al 5 de gener, moment quan durant la visita dels Reis d’Orient el rei Baltasar la traurà del pal. L’acte ha comptat amb els parlaments de l’alcalde de l’Espluga, Josep Maria Vidal, el regidor de Cultura, Enric Mercadé, l’historiador espluguí Josep Maria Vallés que ha rellegit el text que es va crear l’any 1979 i el president del Casal, Ramon Amigó, que ha recordat com es va construir el monument.

ÀUDIO: L’historiador espluguí Josep Maria Vallès, rellegeix el text de 1979

L’acte ha comptat amb l’actuació especial dels gegants vells de l’Espluga, que precisament representen els fundadors de la vila i que enguany celebren el seu 75è aniversari. Han estat acompanyats dels Grallers de l’Espluga, pel seu 30è aniversari, a més d’un petit tast de la Coral Espluguina, amb motiu del seu 40è aniversari, i que ho celebrarà aquesta tarda amb un concert a la plaça de l’Església.

Un monument construït en 16 dies

El president del Casal de l’Espluga, Ramon Amigó, ha aprofitat l’acte per rememorar la creació d’aquest monument l’any 1979, el qual es va construir en 16 dies amb un bloc armat amb quatre inscripcions per banda i un pal de 15 metres del qual penja la bandera.

ÀUDIO: El president del Casal de l’Espluga de Francolí, Ramon Amigó, explica com es va construir