El Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí tornarà aquest Nadal, després de tres anys, amb diverses novetats, la més destacada és la implantació de dos diorames, és a dir dues escenes que els visitants veuran des de l’exterior. També s’ha treballat per augmentar altres escenes ja existents i millorar el rigor històric de tot el pessebre.

Durant aquest temps s’ha treballat conjuntament amb projectes de treball social com el grup Implica’t de l’Institut Joan Amigó o l’acolliment de joves menors no acompanyats per part de la Fundació Diagrama per recuperar espais com l’antiga horta de les Quitèries. En aquest espai situat al carrer de Ponç Hug de Cervera s’hi representarà un hort amb corral i un forn de ceràmica. Al costat també s’estrena la casa de l’herbolària, unes escenes que es podran veure durant tot l’any.

ÀUDIO: El coordinador del Pessebre Vivent de l’Espluga, Xavier Lozano, explica l’afegiment de diorames

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, posa l’accent en la importància del treball social per recuperar els nous escenaris

A banda, al llarg d’aquests tres anys des de l’última representació del 2019, s’han rehabilitat cases com la de Cal Forès, al carrer dels Penitents, on es representa l’escena de l’hostal del Betlem. Allà s’ha recuperat un rebost i un paller, guanyant magnitud per les escenes de la cuina i la formatgeria. A Cal Sanjoan s’ha ampliat l’àmbit de visió dels baixos del segle XIV, als fonaments de la casa, i s’ha reubicat l’escena del boter, mentre que a Cal Cistellera, al carrer de l’Abadia, s’han rehabilitat les escales originals, la porquera i el safareig i s’hi estrenaran els oficis del carreter, ja que durant aquests tres anys s’han recuperat i restaurat diferents carros, i del cadiraire. També s’ha recreat l’exterior del pou del rector, un pou real del segle XIV que recull les aigües del subsol.

També s’ha treballat per ser fidel al rigor històric de l’època, per aquest motiu s’han afegit detalls consultats amb experts, un dels destacats d’enguany és la col·locació d’una mezuzà a les entrades de les cases, uns pergamins típics de la cultura jueva. També es podrà veure, al forn de pa, una rèplica del segell hebreu del segle XIV trobat en un hort de l’Espluga per segellar pans àzims, entre altres canvis com la substitució de l’estrella de David per una menorà o la millora de les cabanes estil sukkà. Els detalls de tot plegat es transmetran enguany, de forma didàctica, a través d’una audioguia que permetrà visitar les escenes escoltant una explicació sonora a través del telèfon mòbil.

Un nou format per evitar el col·lapse d’anys anteriors

Per evitar les aglomeracions no es podran adquirir entrades a taquilla i la compra s’haurà de fer els dies abans de les representacions que se celebraran el 26, 27 i 28 de desembre. Es poden adquirir online o a l’Oficina de Turisme de l’Espluga de Francolí. Actualment, ja hi ha algunes sessions exhaurides i s’han venut més del 50% de les entrades disponibles. Una altra novetat és que enguany el punt de trobada dels grups de visitants serà a l’església vella, 30 minuts abans de cada sessió.

ÀUDIO: Xavier Lozano detalla els canvis per evitar aglomeracions

Amb l’entrada es poden visitar, amb un descompte  2×1, el Museu de la Vida Rural, el Museu del Pessebre de Catalunya, a Montblanc; la Cova de la Font Major, la Ruta Templera i Hospitalera i la fassina Balanyà de l’Espluga fins al 28 de febrer de 2023.