L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí i el Casal de l’Espluga recuperen aquest any l’acte institucional d’hissada de la senyera dels Cervera al monument del mil·lenari de la fundació vila, segons el compromís de poble de 1979 (9è centenari) a 2079 (mil·lenari).

Des de fa més de 4 dècades els espluguins col·loquen cada any l’anomenada ‘bandera del Mil·lenari’ des del 20 de desembre –data de fundació de la vila- al 5 de gener, quan, durant la visita dels Reis d’Orient el rei Baltasar la treu del pal. Si bé aquest últim acte ha conservat certa institucionalitat, el d’hissada havia perdut força convertint-se en una simple col·locació tècnica de la bandera uns dies abans de Nadal. Aquest any, arran d’un informe històric presentat al consistori, Ajuntament i Casal han acordat restablir les condicions pactades el 1979 i retornar l’acte institucional a la hissada de la senyera.

Aquest cop es farà el 18 de desembre a les 12h del migdia, per ser el més proper al 20 de desembre. L’acte comptarà amb l’actuació especial dels gegants vells de l’Espluga, que precisament representen els fundadors de la vila i que enguany celebren el seu 75è aniversari. Estaran acompanyats dels Grallers de l’Espluga, pel seu 30è aniversari, a més del Cant de la Senyera a càrrec de la Coral Espluguina, amb motiu del seu 40è aniversari.

El monument del Mil·lenari va ser construït en només 16 dies després de ser aprovat per la Junta del Casal el 4 de desembre de 1979 per aixecar-hi la bandera de la casa de Cervera de 7×4 metres en un pal de 15 metres sobre el bloc de formigó armat amb quatre inscripcions per banda. La senyera amb l’escut del Cérvol s’ha d’hissar cada 20 de desembre fins al 2079, any del Mil·lenari.