L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí preveu crear una empresa pública per gestionar l’aigua. El servei actualment ja és municipal, però el govern vol disposar de personal que es dediqui exclusivament a aquest àmbit per optimitzar els recursos i tenir més eines davant de períodes de sequera com el que s’està vivint actualment. Els primers passos es donaran l’any vinent.

Serà un dels punts principals del pròxim exercici i seguirà l’exemple d’Aigües de Montblanc. Actualment, el servei municipal a l’Espluga s’aborda amb personal compartit amb altres àrees del consistori, com la Brigada o administració.

El consistori considera que el 2023 serà un bon any per començar a constituir aquesta empresa pública, ja que s’executaran dues obres d’especial importància: la connexió amb l’aigua de l’Ebre i la millora de les canonades gràcies als Next Generation. De fet, segons el govern espluguí, aquestes són les altres dues solucions a l’escassetat de l’aigua.

Tot i això, i després de més de tres mesos de talls d’aigua durant les nits, l’Ajuntament treballa per una altra mesura provisional per als pròxims dos anys. Encara no s’ha donat a conèixer, però seria una alternativa al subministrament dels camions cisterna fins que es pugui comptar amb la connexió del Consorci d’Aigües de Tarragona.

Pel que fa a l’aigua de l’Ebre, durant el Ple d’aquest dijous s’aprovaran les últimes modificacions, i amb el projecte actualitzat a la inflació, s’iniciaran els tràmits per tornar a treure a concurs el contracte de les obres.