Fa aproximadament un mes que es va donar per finalitzada la verema a la Conca de Barberà, convertint-se en l’última de les comarques tant en iniciar com acabar la temporada. Ara, durant els mesos de novembre i desembre serà el torn del vi novell, una tipologia que s’ha recuperat en els últims anys i que ha tingut força acollida a la comarca. Concretament, dels 13 cellers que formen l’Associació de Vi Novell de Catalunya, 4 són de la Conca de Barberà.

ÀUDIO: El president de la DO Conca de Barberà, Ricard Sebastià, parla de la recuperació del vi novell

Pel que fa a la verema a la Conca de Barberà, aquest ha estat un any marcat per la sequera, amb fruit petit, amb bastanta pell i pinyó i poca polpa. Això ha fet que les xifres es reduïssin entre un 20 i 30% de collita en comparació l’any 2021, unes xifres que s’extreuen del recompte global de DO Conca i DO Cava, per separat la xifra dels vins supera amb escreix la del cava i se situa a prop dels quilos recollits l’any 2021 amb un milió cent mil quilos.

ÀUDIO: El president de la DO Conca de Barberà compara la collita d’enguany amb anys anteriors

La verema d’enguany s’ha reduït entre un 20 i 30% en comparació l’any 2021 (Imatge: Laia Molné)

Tot i les xifres, més reduïdes, el raïm de la comarca es va recollir amb una maduració correcta gràcies a les nits fresques de la zona que han permès una maduració estable i que el raïm es mantingués sa. Unes característiques que no es donen en altres denominacions d’origen on la collita s’ha vist encara més afectada per la falta de pluges.

De cada al futur, la DO Conca de Barberà creu que els següents anys seran inestables, el que farà difícil preveure pròximes actuacions per ajudar a la vinya a ser més productiva.

ÀUDIO: Ricard Sebastià explica que la situació actual fa la collita imprevisible