La situació extrema de sequera fa preveure un any complicat per la collita d’oliva a tota la comarca i més concretament a l’Espluga de Francolí, una de les zones més afectades per la falta d’aigua. Enguany la temporada de collita s’ha avançat i el passat 7 de novembre alguns pagesos ja van començar a arribar a la Cooperativa de l’Espluga.

La situació actual fa que s’esperi un any complicat, amb oliva de mida molt petita i poc suc. Des de la Cooperativa preveuen reduir la producció un 25% en comparació amb un any normal, això són uns 600.000 quilos, una xifra similar l’any 2021, on la collita ja va minvar en part a causa de la sequera i en part per la falta de producte als arbres, fruit d’una collita excepcional l’any 2020.

ÀUDIO: L’encarregat de la Cooperativa de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Civit, detalla les expectatives d’aquest 2022

Pel que fa als pagesos de la zona, les perspectives no són gaire més bones. En alguns dels casos la collita s’ha disminuït un 50% en comparació a l’any anterior. En altres casos han notat una reducció d’un quart de la collita en comparació a anys anteriors. A més, la situació ha sigut irregular, amb algunes zones on la producció ha despuntat una mica i alguns arbres amb més quantitat d’oliva, tot i això, en línies generals s’ha detectat una falta de producte.

ÀUDIO: El pagès Adrià Vila, explica la situació d’enguany

ÀUDIO: El pagès Josep Maria Sans parla de la collita d’enguany

L’únic punt positiu que s’extreu de la collita d’enguany és el rendiment de l’oli que serà superior a altres anys, ja que com l’oliva enguany no té aigua tot el que s’extragui serà oli.