En el marc de les ajudes europees Next Generation, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí rebrà una subvenció de 500.000 euros que serviran per substituir la xarxa municipal de distribució d’aigua de la urbanització Carreras, amb un pressupost d’actuació de 765.647,96 euros.

Amb la finalitat de reduir les fuites d’aigua a la xarxa de distribució d’aigua potable i maximitzant-ne l’estalvi, l’Ajuntament de l’Espluga substituirà 3.500 metres de canonades, de les quals 2.750 metres de canonades de tub de fibrociment i 550 de canalitzacions de polietilè, a més a més, d’actuar en més de 150 escomeses d’aigua per connectar els abonats. A més, s’aconseguiran millores en l’eficiència energètica reduint el consum energètic pràcticament un 16,5%.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, explica el projecte

Les obres s’iniciaran al 2023 (Imatge: Laia Molné)

Una reducció de les fuites superior al 20%

Amb la substitució prevista, que recull els trams de major concentració de fuites de la urbanització Carreras, suposarà una reducció global de les fuites a la xarxa de distribució superior al 20%, que s’estima amb una reducció d’uns 200.000 litres per dia. Un cop concedida aquesta subvenció, ara s’està començant a treballar amb el projecte d’execució que està redactant el Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Està previst que aquesta actuació comenci a mitjans de 2023.

ÀUDIO: El regidor de Serveis Municipals, Xavier Rosell, detalla que aquesta acció ajudarà a augmentar les reserves municipals d’aigua

Els principals carrers de la urbanització Carreras que es veuran afectats per aquest canvi seran els carrers del Montsià, carrer de Priorat, rambla Lluís Companys, carrer del Segrià, carrer del Tarragonès, carrer de l’Alt Camp, carrer de l’ermita, carrer de les Garrigues i carrer de la Segarra. En aquest projecte s’han exclòs els trams existents de la xarxa que han estat renovats recentment.

Cal remarcar que l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí rep aquest ajut dels Next Generation dins de la convocatòria de subvencions adreçades als ens locals amb menys de 20.000 habitants per millorar i renovar les xarxes d’abastament d’aigua en baixa dels municipis, aconseguint una reducció mínima del 20% de pèrdua real d’aigua.

Una actuació amb paral·lel amb l’arribada de l’aigua de l’Ebre

Aquesta millora se suma a la connexió de l’Espluga de Francolí al Consorci d’Aigües de Tarragona en què l’Ajuntament està treballant per poder tornar a licitar l’obra després que aquesta quedés deserta. Una obra decisiva per evitar els talls d’aigua que pateix actualment el municipi.

Tanmateix, amb aquests dos projectes l’equip de govern vol fer un pas més en l’eficiència de la xarxa, i és que les millores permetran millorar el servei per als veïns i també permetran evitar molèsties a conseqüència dels trencaments en la xarxa. De fet, durant aquest darrer any, a l’Espluga s’han produït més de 30 avaries a la xarxa d’abastament d’aigua.