El ple extraordinari de l’Ajuntament de Montblanc, celebrat aquest dilluns 7 de novembre al vespre, ha aprovat rebaixar l’IBI i augmentar la taxa d’escombraries per l’any 2023. És l’acord al qual van arribar govern i oposició després que al darrer ple decidissin retirar aquestes dues ordenances de la votació per consensuar una proposta. Ahir tots els grups hi van votar a favor.

Finalment, l’IBI per l’any 2023 baixarà gairebé un 11%, passant del 0,96 al 0,86, deu punts menys. Pel que fa a la taxa d’escombraries, finalment augmentarà un 4% sobre els 137 euros que paga ara cada llar de Montblanc. Segons l’equip de govern, l’Ajuntament assumirà el 50% restant de l’augment del cost de la brossa que el Consell Comarcal aplicarà a l’Ajuntament. Inicialment, el govern defensava augmentar la brossa un 8%, el mateix que ho augmenta el Consell.

L’equip de govern va defensar la baixada de l’IBI per les bones perspectives econòmiques de cara a l’any vinent, amb la implantació de noves empreses al polígon logístic de CIMALSA. També van defensar l’augment de la taxa de la brossa per l’augment que també ha aplicat sobre l’Ajuntament de Montblanc el Consell Comarcal de la Conca en matèria d’escombraries.

ÀUDIO: El primer tinent d’alcalde, Francesc Benet, defensa la baixada de l’IBI

El regidor del PSC, Juanma Cabello, que forma part del govern, va tornar a defensar la proposta inicial de baixar l’IBI al 0,85 i augmentar la brossa un 8%. Malgrat això, creu que finalment s’ha arribat a un bon acord.

ÀUDIO: El regidor del PSC, Juanma Cabello, defensa l’aposta inicial

Els partits a l’oposició van reiterar que la pujada de la brossa afectarà a tothom per igual, mentre que la baixada de l’IBI afecta només als que més tenen. Tot i això, creuen que s’ha arribat a un bon acord, i per aquest motiu hi van votar a favor.

ÀUDIO: El portaveu d’Esquerra Republicana a Montblanc, Oriol Pallissó, defensa l’acord

ÀUDIO: El portaveu de Junts per Montblanc, Marc Vinya, es mostra favorable a la proposta

El que va aprovar aquest dilluns el plenari va ser la darrera proposta presentada per l’equip de govern, i consensuada finalment amb l’oposició. Inicialment, el govern proposar baixar l’IBI fins al 0,85 i augmentar un 8% la brossa, mentre que l’oposició proposava congelar la taxa d’escombraries i baixar l’IBI fins al 0,87.