Recentment, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà va aprovar en sessió de ple l’inici del nou Pla de Drogodependències, un full de ruta de noves accions per combatre, de forma prèvia, les situacions relacionades amb les drogues que succeeixen a la comarca. S’espera que les primeres accions visibles del pla s’implantin de cara al 2023.

ÀUDIO: La consellera d’Educació del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Judit Garcia, explica el projecte

Per elaborar aquest pla primer va ser necessari desenvolupar una diagnosi de la situació a la Conca de Barberà. De les converses fetes a agents i entitats de l’àmbit social, l’educatiu i el sanitari es va extreure que la comarca pateix addiccions en un segment cada vegada més jove de la societat i que les drogues més consumides són el cànnabis, l’alcohol i el tabac.

ÀUDIO: Judit Garcia detalla els resultats de l’estudi previ

Ara, i després de l’aprovació del pla, es començaran a desplegar accions per informar i donar eines als diversos fragments de la societat. També es preveu posar un professional dedicat a aquesta tasca i realitzar xerrades i tallers a les escoles per cobrir el vessant preventiu del projecte, tot i que també s’ajudarà a aquelles persones ja afectades o a familiars i amics que vulguin informar d’algun cas.

Actualment, es busca finançament i subvencions per poder impulsar aquest projecte. Les primeres accions estan previstes de cara al 2023 i més endavant, quan el pla estigui consolidat, s’afegirà una nova temàtica, centralitzada en l’addicció a les pantalles i enfocada a segments més joves de la societat.

Aquest és un pla que s’ha treballat de forma transversal des de diverses conselleries del Consell Comarcal de la Conca de Barberà com la d’Educació, Joventut o Acció Social.

Ple del Consell Comarcal de la Conca de Barberà (Imatge: Cedida)