La Parròquia de Sant Miquel Arcàngel celebrarà el proper diumenge 6 de novembre, a dos quarts d’una del migdia a l’església vella, la festivitat de la beata Gabriela de sant Joan de la Creu, màrtir espluguina nascuda al carrer del Castell el 18 de juliol de 1880 i batejada amb el nom de Francisca Josepa Senenta Pons Sardà. Va ser assassinada pel fet de ser monja carmelita missionera, a la carretera de l’Arrabassada de Barcelona, el 31 de juliol de 1936.

El papa Benet XVI va beatificar-la l’any 2007 juntament amb l’altra monja que l’acompanyava, Daniela de Sant Bernabeu, instituint el 6 de novembre com la festivitat dels beats i beates màrtirs de la Guerra Civil espanyola, morts per motius religiosos.

Aquest any la congregació de germanes carmelites missioneres de Barcelona ha fet entrega a la Parròquia de l’Espluga de la làmina editada a Roma amb motiu de la beatificació, amb una il·lustració del rostre de la beata espluguina. Les germanes carmelites estaven interessades en localitzar la pica baptismal on hauria estat batejada, probablement, al baptisteri de l’església nova, i també la casa natal de la missionera, filla de Cal Traginer, al carrer del Castell, 8. Francisca Pons Sardà era filla de l’espluguí Josep Pons i d’Antònia Sardà, natural de l’Espluga Calba, segons consta a l’acta parroquial de baptisme.

Carrer de naixement de Francisca Pons Sardà (Imatge: Cedida)

Una vida dedicada a la religió

Francisca Pons Sardà va dedicar-se a la vida religiosa durant 28 anys amb diferents destins com l’hospital de Tàrrega, la residència d’invidents de Barcelona, Santa Coloma de Queralt, el Seminari Diocesà de Barcelona o un centre de les Corts. Després d’estar uns anys a l’Argentina va ingressar com a infermera a la casa mare de Gràcia. El 31 de juliol de 1936 va pujar al tramvia blau per assistir una malalta greu al barri de Pedralbes, acompanyada de la germana Daniela. Un treballador dels tramvies va denunciar-les per ser monges, van ser detingudes i assassinades a trets.