L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha instal·lat 52 panells solars a la teulada de l’Escola Martí Poch. L’aposta, que s’afegeix a la recentment completada al Casal, servirà per abastir el mateix centre escolar i també la llar d’infants municipal.

ÀUDIO: El regidor de Serveis Municipals de l’Espluga de Francolí, Xavier Rosell, detalla el projecte

Segons recull el projecte tècnic redactat pel Consell Comarcal, tindrà una capacitat de producció de 40.000 quilowatts hora dels quals se n’aprofitaran 18.000 i en sobraran 22.000. Inicialment, l’energia solar cobrirà la meitat de la despesa elèctrica, encara que, sobretot durant l’estiu, hi haurà excedents i s’estudiarà la possibilitat d’abastir altres edificis pròxims.

El projecte ha tingut un cost total de 41.000 euros i s’ha comptat amb una subvenció de la Diputació de Tarragona que ha cobert una mica més del 47% de la inversió. Segons estimen els càlculs de l’Ajuntament, la instal·lació d’energia solar permetrà un estalvi d’uns 28.000 euros al cap de 10 anys i evitar l’emissió de 19,16 tones de CO2 l’any.

Aquest és un projecte que s’espera que estigui acabat en els pròxims dies i funcionant en menys d’un mes, ja que la instal·lació a la xarxa elèctrica és senzilla. En el cas del Casal aquest últim pas encara està pendent de l’actuació de la companyia per fer arribar el cable fins al punt adient de connexió. En qualsevol cas, des del govern s’explica que les dues instal·lacions estaran ja operatives a finals d’any.