El ple de l’Ajuntament de Montblanc celebrat aquest dimecres no va portar a votació les ordenances referents a l’IBI i a la taxa d’escombraries. Govern i oposició es van emplaçar a negociar aquests dos temes i portar-les a votació en un ple extraordinari que, previsiblement, se celebrarà la setmana vinent.

El govern va proposar fa unes setmanes baixar l’IBI un 11%, fins al 0,85, i augmentar un 8% la taxa d’escombraries. Una proposta que Esquerra i Junts per Montblanc no veien clara. De fet, els dos grups a l’oposició van presentar, aquest mateix dimecres, un acord per baixar l’IBI fins al 0,87 i congelar la taxa d’escombraries.

Una estona abans del ple, el govern es va reunir amb Junts per Montblanc, per posar una nova proposta sobre la taula: deixar l’IBI al 0,86 i augmentar la taxa d’escombraries un 5%. Una proposta que el grup de Marc Vinya no va veure malament, però que no volia aprovar sense tenir abans un informe tècnic d’intervenció de l’Ajuntament. És per això que Junts per Montblanc va demanar retirar de l’ordre del dia els punts referents a l’IBI i les escombraries, per seguir negociant amb el govern. Esquerra Republicana no va participar d’aquesta reunió celebrada abans del ple i es van mostrar crítics amb aquesta decisió.

ÀUDIO: El membre de Junts per Montblanc, Marc Vinya, demana retirar del ple l’IBI i la brossa per buscar un acord

ÀUDIO: El membre d’Esquerra Republicana a Montblanc, Oriol Pallissó, crítica la decisió del govern

Des del govern, l’alcalde, Josep Andreu, va lamentar la poca voluntat negociadora de l’oposició, després dels dos comunicats fets públics. Andreu assegura que la taxa d’escombraries ha d’augmentar perquè també augmenta la taxa que l’Ajuntament de Montblanc ha de pagar al Consell Comarcal de la Conca per la recollida selectiva. L’alcalde va defensar la pujada de la brossa, que creu que és molt petita, i avisa que en els propers anys l’Ajuntament haurà d’equilibrar les ordenances amb les despeses que genera cada servei municipal.

ÀUDIO: L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, defensa la proposta

Una setmana per negociar

Després de més d’una hora de debat, l’alcalde va mostrar voluntat d’arribar a un acord amb l’oposició i va proposar retirar de l’ordre del dia les ordenances referents a l’IBI i la taxa d’escombraries. L’objectiu és negociar sobre la darrera proposta feta pel govern i amb un informe d’intervenció, i aprovar-la en un ple extraordinari la setmana vinent, que no serà retribuït.

ÀUDIO: El regidor del PSC, Juanma Cabello, es va mostrar en contra de no votar l’IBI i les escombraries al ple d’aquest dimecres

Aprovades la resta d’ordenances

En el plenari d’ahir es van aprovar la resta d’ordenances fiscals que s’aplicaran l’any vinent. L’acord del ple permet congelar totes les ordenances i aplicar, a proposta de l’equip de govern, determinades bonificacions seguint la línia establerta d’apostar per les energies renovables.

Entre les aprovacions estan una bonificació del 75% pels propietaris de vehicles elèctrics en l’impost de circulació i un 50% pels vehicles híbrids; una bonificació pels comerciants del 75% en la taxa d’activitats; bonificacions per parades del mercat medieval a l’Associació de la Llegenda de Sant Jordi i la unió de Botiguers o el pagament d’una taxa de 20 euros als propietaris d’animals de companyia que hagin estat recollits i traslladats a les instal·lacions municipals, entre d’altres.