L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha presentat un projecte d’impuls de memòria històrica lligat al nucli de les Masies i la seva importància durant la Guerra Civil anomenat “Les Masies i les Brigades Internacionals”.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga, Josep Maria Vidal, destaca la importància de recuperar el valor històric d’aquest fet

Es vol donar a conèixer el comiat de les Brigades Internacionals que van actuar durant la Guerra Civil i que el 25 d’octubre de 1938 iniciaven la tornada als seus països d’origen amb un primer acte d’acomiadament celebrat al patí de l’actual Alberg de l’Espluga, on van ser rebuts pel president del Consell de Ministres del moment, Juan Negrín.

ÀUDIO: El redactor del projecte, Àlex Rebollo, parla de l’oblit que s’està produint al voltant de la Guerra Civil

S’ha editat un tríptic explicatiu (Imatge: Cedida)

S’ha editat un tríptic explicatiu en català que pròximament també es reeditarà en castellà, anglès i francès per donar a conèixer l’activitat i els horaris de visita. També es treballa per la commemoració dels 85 anys que se celebraran el 2023 i pel qual es vol iniciar una sèrie d’accions durant aquest temps per donar a conèixer l’efemèride.

ÀUDIO: El responsable de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic, Josep Font, detalla la celebració del 85è aniversari

El projecte compta també amb una exposició i cartelleria que existien prèviament i es troben al patí de l’Alberg. Aquest projecte en concret el va impulsar l’any 2016 el Camp d’Aprenentatge dels Monestirs del Cister i s’ofereix a escoles i centres de la comarca per divulgar aquests fets històrics.

ÀUDIO: La directora del Camp d’Aprenentatge Els Monestirs del Cister, Assumpta Benaiges, explica el projecte educatiu

ÀUDIO: El regidor de Cultura de l’Espluga de Francolí, Enric Mercadé, fa una crida a les escoles per visitar l’espai

L’origen de l’espai de memòria

Nil Thraby, un dels experts en les Brigades Internacionals i estudiós de la vida de Gerda Taro, periodista gràfica de guerra alemanya, i parella de Robert Capa, fou qui va descobrir en una visita a l’Alberg que era l’espai on havia tingut lloc el comiat de les Brigades Internacionals l’octubre de 1938.

ÀUDIO: El director de l’Alberg de l’Espluga de Francolí Xanascat, Maurici Ribé, recorda com es va impulsar el projecte

L’any 2003 Nil Thraby i el col·lectiu “No jubilem la Memòria”, organitzaven unes jornades i actes commemoratius a l’Alberg, amb motiu del 65è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals a l’Alberg l’Espluga de Francolí, amb la col·laboració d’institucions i entitats de la Conca de Barberà.

Més endavant, l’any 2018, el Departament de Justícia organitza un acte commemoratiu del 80è aniversari del traspàs d’armes i banderes de les Brigades Internacionals al Govern de la República. Finalment, entre els anys 2021 i 2022 a iniciativa de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, i conjuntament amb les direccions de l’Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat i del Camp d’Aprenentatge dels Monestirs del Cister s’estableix una taula de treball per impulsar el projecte de l’espai de memòria de “Les Masies i les Brigades Internacionals”, rebent el suport de Memorial Democràtic i de l’Agència Catalana de la Joventut.

L’exposició està oberta al públic per visitar-la gratuïtament (Imatge: Laia Molné)

A més, des d’aquest mes d’agost, i gràcies al conveni signat entre el consistori i el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, aquest espai està integrat a la Xarxa d’Espais de Memòria i reconeix a l’Ajuntament com a titular de l’espai i la seva senyalització, la qual cosa permetrà desenvolupar nous cartells informatius i senyalització per explicar a la ciutadania el paper de les Masies durant la Guerra Civil.