Ferran Civit s’ha convertit avui en el nou president de l’Energètica Pública de Catalunya, l’empresa impulsada recentment com el nou mitjà de la Generalitat per incidir i millorar el mercat energètic català.

ÀUDIO: La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, destaca aquest nou càrrec

Actualment, s’ha constituït el Consell d’Administració de l’entitat, que es reunirà i començarà a dotar d’estructura la nova empresa. Cal destacar que Ferran Civit ja era director del programa que ha impulsat el disseny i la creació de la companyia. Formarà equip conjuntament les persones titulars de la Secretaria d’Acció Climàtica; de la Direcció General d’Energia; de la direcció de l’Institut Català d’Energia (ICAEN); de la direcció de l’Institut Català del Sòl; de la presidència d’Infraestructures de la Generalitat de Catalunya; de la Direcció General del Patrimoni; de la Direcció General d’Urbanisme; de la Direcció General de Serveis Socials, i de la Direcció General d’Administració Local. Curiosament, la Directora General d’Energia de la Generalitat, Assumpta Farran, també és espluguina.

ÀUDIO: El nou director de l’Energètica, Ferran Civit, parla del seu nomenament

La tasca de l’Energètica

L’Energètica és el mitjà propi de la Generalitat per incidir sobre el mercat energètic català i millorar-lo, i contribuir així a accelerar la transició cap a un model energètic distribuït, democràtic, amb cohesió territorial i participat per la ciutadania. Una de les primeres accions serà posar plaques solar en els 2.000 edificis públics amb què compta la Generalitat.

Entre les principals accions que es volen impulsar és trobar gestionar les hidroelèctriques del país en el moment en què acabin les concessions actuals i tornar-les a fer públiques; generar un excedent d’energia amb la col·locació de plaques als edificis públics, fer comunitat energètica amb veïns per incrementar la participació en aquest nou model; impulsar projectes amb el territori i participar en projectes innovadors per liderar l’aposta energètica, entre d’altres.

Cal destacar que l’Energètica no subministrarà energia directament a la ciutadania, més enllà de la que pugui donar a persones en situació vulnerable, ja que això desestabilitzaria el mercat i afectaria mitjanes i petites empreses. L’aposta principal és aconseguir un model energètic horitzontal i no vertical com és actualment a causa de l’oligopoli d’algunes empreses.

ÀUDIO: Ferran Civit destaca els objectius de l’Energètica

Un altre dels punts destacats d’aquesta nova empresa és la importància d’informar a la ciutadania de l’ús que pot fer de l’energia renovable i fer aquesta energia de quilòmetre 0, és a dir que no s’hagi de desplaçar des de grans plantacions com passa actualment sinó que tot el territori aposti per aquest model de forma horitzontal.