Aquest matí s’han reunit alcaldes, representants territorials, consells comarcals i diputacions implicades a Prades per iniciar el procés participatiu del futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades. L’objectiu és aconseguir la unanimitat del territori pel que fa al projecte i al seu pla de gestió.

Aquesta primera reunió ha estat convocada amb la intenció de generar un clima de confiança entre els diversos agents implicats, i de marcar una mateixa direcció per a tots. La consulta pública prèvia és un tràmit obligatori i és la primera etapa d’un procés participatiu més ampli, que es desenvoluparà més endavant. Aquesta primera fase s’allargarà els dos primers trimestres de l’any vinent.

ÀUDIO: El director general de polítiques ambientals i medi natural, Marc Vilahur, destaca la importància de treballar el projecte de forma unida

També, es vol conèixer com s’espera que sigui el pla que gestioni i protegeixi el medi natural i el paisatge. Tot plegat, a través de sessions específiques, però també a través d’oficines tècniques que puguin resoldre els dubtes ciutadans i que s’emplacin als ajuntaments. 

Fins ara es parlava de l’any 2025 per poder fer realitat el projecte. A hores d’ara, no volen tancar una data, però sí que asseguren que es procedirà amb la màxima celeritat possible, una demanda que comparteixen amb les plataformes cíviques en defensa del projecte.

ÀUDIO: El director dels serveis territorials d’Acció Climàtica, Àngel Xifré, reconeix que no és un procés curt però sí necessari

Un espai parcialment protegit

Actualment, les Muntanyes de Prades gaudeixen de diverses figures de protecció. En concret, una superfície d’unes 30.700 hectàrees de cinc comarques (L’Alt i el Baix Camp, la Conca de Barberà, les Garrigues i el Priorat) i 22 municipis conformen l’Espai Natural Protegit de Muntanyes de Prades.

Com a part de la Xarxa Natura 2000 (Zona d’Especial Conservació –ZEC– i Zona d’especial Protecció per a les Aus –ZEPA–) inclou d’altres territoris circumdants d’alt valor. Finalment, l’interior de l’Espai Natural Protegit acull diverses figures de protecció especial, com són el paratge natural d’interès nacional de la vall del monestir de Poblet, la reserva natural parcial del barranc de la Trinitat i la reserva natural parcial del barranc del Titllar.