Durant els mesos de juny, juliol i agost de 2022 els equipaments turístics municipals gestionats per l’àrea de Turisme de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí han anat recuperant el nombre de visitants d’altres anys prepandèmia, salvant alguna diferència. Les visites a les Coves de l’Espluga han augmentat un 10% en relació amb l’estiu passat. La Fassina Balanyà disminueix el nombre de visitants en un 11% i la Ruta Templera i Hospitalera disminueix un 60%.

ÀUDIO: La regidora de Turisme de l’Espluga de Francolí, Laura Poblet, explica la disminució de públic a la ruta Templera

Les Coves de l’Espluga és l’espai museístic i cultural més visitat de l’Espluga, i aquest estiu ha augmentat un 10% el nombre de visitants respecte a l’estiu anterior. Passant de 9.535 l’estiu del 2021 als 10.420 a l’estiu del 2022. La Fassina Balanyà, en canvi, ha disminuït un 10%, passant de 576 visitants l’estiu de 2021 als 514 aquest estiu. La Ruta Templera i Hospitalera és l’activitat que més ha disminuït, ja que l’oferta de les rutes s’ha vist també reduïda, això ha suposat una baixada de visitants del 60%, passant de 359 visitants l’estiu del 2021 als 143 visitants aquest estiu de 2022.

L’Oficina Municipal de Turisme ha rebut un 9% menys consultes, passant de les 2.187 l’estiu del 2021 a les 1.980 d’aquest estiu. En canvi, el nombre de persones ateses ha augmentat un 31%, ja que durant el mes de juny es van rebre la major part de les reserves escolars pel curs actual.

Aquestes mateixes xifres comparades amb el 2019 fan veure una millora respecte als anys de pandèmia. En el cas de les Coves, l’any 2019 es van registrar durant aquests mesos 9.710 persones, per tant, aquest 2022 es queda amb 700 visitants més. En el cas de la Fassina les xifres han disminuït, sent el 2019 de 539 visitants i el 2022 de 514. A la Ruta Templera també s’hi destaca una diferència, ja que l’any 2019 es van superar els 200 visitants i aquest 2022 les xifres no arriben als 150 visitants.

El Concert de Roger Mas va acomiadar la 10a edició del RUSC (Imatge: Laia Molné)

El Museu de la Vida Rural es recupera després de la pandèmia

En el cas del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, durant els mesos de juliol i agost s’han comptabilitzat uns 3.000 usuaris els quals han fet més de 5.000 usos, això vol dir que una sola persona ha desenvolupat més d’una activitat durant la seva visita. L’activitat més participada de l’estiu va ser el concert de Roger Mas.

ÀUDIO: La directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó, explica les xifres

D’aquesta manera el Museu comença a recuperar les xifres prepandèmia, després de dos anys inestables que han afectat no només les activitats d’estiu sinó també les visites escolars, molt presents durant tot l’any.