El 50è aniversari de la construcció del nou edifici de l’ermita dels Sants Metges de Sarral es va celebrar diumenge i ahir dilluns, amb gran solemnitat i participació de veïns i entitats sarralenques. L’ermita és de tradició secular, però de la construcció medieval original sols se’n conserva l’absis gòtic.

El nou edifici es va inaugurar el 27 de setembre del 1970, obra del reconegut arquitecte sarralenc Josep Puig Torné, amb una porta forjada de Grau Garriga. L’anterior edifici havia estat reparat i reformat al llarg dels segles, però va ser destruït durant la Guerra Civil. A causa de la Covid, no ha estat fins aquest 2022 que s’ha pogut celebrar el mig segle de l’edifici amb normalitat.

Celebració per commemorar-ne el cinquantè aniversari de l’ermita (Imatge: Ajuntament de Sarral)

Els actes commemoratius van iniciar-se diumenge al matí, amb una processó per pujar les imatges de Sant Cosme i Sant Damià des de l’església parroquial de Santa Maria fins a l’ermita. En la processó hi van participar representants d’entitats, les pubilles, la corporació municipal i el mossèn, acompanyats per l’orquestra Nova Tarraco, portant ciris. A l’ermita es va celebrar una missa solemne, seguida de balls tradicionals a càrrec dels Bastoners de l’Espluga de Francolí, l’Esbart Dansaire de Banyeres del Penedès i els Gegants i Grallers de Sarral. Un dinar popular en el qual hi van participar unes 200 persones i el concert del grup Mel i Mató van cloure la jornada de diumenge.

Al llarg del dilluns es va fer a l’ermita la missa en honor a ambdós sants. Seguidament i abans del dinar de germanor, la cobla Principal de Tarragona va oferir concert de sardanes. Un centenar de persones van assistir als actes d’aquesta última jornada.