El Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc ha tancat la 19a edició amb un balanç satisfactori que confirma una lenta recuperació després de la pandèmia i fa encarar, amb optimisme, la celebració especial del proper any. 

El nombre de visitants s’ha mantingut sobre els 4.000 i les vendes han estat similars a les de les dues edicions anteriors. La quantitat global de 25.800 euros és inferior a edicions passades, però, enguany, el nombre de ceramistes era més baix que en altres anys. La mitjana de venda, per sobre dels 1.100 euros, és superior a la de 2021. 

ÀUDIO: La tècnica de Turisme de Montblanc, Natàlia Moruno, valora l’edició d’enguany

L’antiga església de Sant Francesc va acollir l’obra d’un total de 25 ceramistes d’arreu: dels Països Catalans, l’Estat Espanyol i d’Europa. L’activitat dels tallers i les demostracions es van veure lleugerament afectades per la inestabilitat del temps i es van traslladar del patí del claustre de Sant Francesc als passadissos, lloc on es van realitzar amb normalitat i un èxit absolut d’assistència. 

ÀUDIO: Natàlia Moruno destaca que es van mantenir tots les activitats malgrat la pluja

Sis tipus de tallers diferents per a petits i grans

Com cada any, amb la col·laboració de Ceràmica Collet i Subministres Anper, hi ha hagut els tallers de rakú i rakú amb microones, amb Montse Llanas, i els tallers en família, amb Mar de Fang. Per segon any el taller de realització de figures de pessebre a motlle amb la participació del Museu del Pessebre de Catalunya de Montblanc ha despertat un gran interès.  

S’han celebrat tres exposicions com a part del festival d’enguany (Imatge: Cedida)

Premi a la millor unitat artística presentada

El dissabte al vespre es va donar a conèixer el ceramista guanyador del premi a la millor unitat artística presentada. Els ceramistes participants foren els encarregats de votar. El primer premi fou per a Thierry Luang Rath, de Bretanya; segon va ser l’Atélier d’Argile (Philippe Dansette i Catherine Dhellin), també bretons; i tercer Toon Thijs, ceramista dels Països Baixos. 

El primer premi comporta l’adquisició per part de l’Ajuntament de Montblanc d’una obra valorada en 500 euros que passa a engrossir el fons municipal, el qual, precisament, enguany s’ha pogut contemplar durant el Festival; el segon i el tercer prems van ser eines de treball per als ceramistes.