L’orgue gran del cor de Poblet fa unes setmanes que s’està sotmetent a una neteja en profunditat per preparar els seus més de 3.000 tubs per la 8a edició del Festival Internacional d’Orgue de Poblet que començarà aquest proper dissabte 24 de setembre i s’allargarà fins al 15 d’octubre.

El temps transcorregut, la contínua activitat al temple i les obres de restauració de l’edifici han provocat que es vagi dipositant una considerable quantitat de pols a l’interior de l’instrument. D’altra banda, les variacions climatològiques a
l’interior del temple, amb augment de la humitat en èpoques especialment plujoses, han propiciat l’aparició d’atacs de fongs.

Primera fase de les obres de manteniment de l’orgue de Poblet (Imatge: Cedida)

L’equip suïs que el va crear ha tornat deu anys després per revisar les peces una a una. Fa un parell de setmanes que es va iniciar el projecte amb una neteja en profunditat de l’instrument i l’aplicació d’un tractament fungicida. Ara es treballa per comprovar la sonorització i afinació de cadascuna de les peces.

ÀUDIO: L’orguener conservador dels orgues de Poblet, Óscar Laguna, explica el procés 

El projecte parteix d’un ajut directe del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya.

VIII Festival Internacional d’Orgues de Poblet

La posada a punt de l’orgue coincideix amb la 8a edició del Festival Internacional d’Orgue de Poblet que es recupera després de dos anys de pandèmia. El 24 de setembre se celebrarà les primeres de les sessions de la mà d’Yves Rechsteiner amb una interpretació de les obres de Johann Sebastian Bach.

El 8 d’octubre serà el torn de Pablo Márquez Caraballo que interpretarà peces d’Scheidemann, Buxtehude, Bruhns i Bach. El Festival acabarà el 15 d’octubre amb Agnes Luchterhandt i les peces de Buxtehude, Weckmann, Mendelssohn i Schumann.