El Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí ha obert inscripcions per participar com a figurants o en la logística i muntatge de les representacions d’aquest proper Nadal, els dies 26, 27 i 28 de desembre a partir de les 6 de la tarda. L’organització busca persones de totes les edats i procedències per al més d’un centenar de figures de pessebre, però també col·laboradors pels equips de muntatge i desmuntatge, suport logístic, accessos i atenció al visitant, ressopó, vestuari i atrezzo. Les inscripcions es poden fer fins al 2 d’octubre.

L’últim pessebre vivent espluguí va representar-se el Nadal de 2019, just abans de la pandèmia. Tot i que l’edició és biennal, aquest cop ha calgut esperar tres anys fins a poder gaudir d’aquesta representació única a les comarques de Tarragona, ja que és l’únic pessebre estàtic del territori. Fa tres anys van fer-se quatre dies de representacions i es van rebre més de 5.000 visitants, superant totes les previsions.

L’espectacle (nascut el 1964) ha aconseguit en els últims anys aprofundir en una representació basada en el rigor històric i bíblic, buscant el detall de la recreació dels escenaris, el vestuari i el simbolisme de totes les escenes, amb un recorregut immersiu per l’interior de cases i carrerons de l’antiga vila medieval de l’Espluga, descobrint espais insòlits i abandonats dels dos nuclis originaris, l’Espluga Jussana i la Sobirana. Aquest entorn, i també el de la balma del carrer Ametllers, s’aprofita per recrear la vida dels antics jueus -que tenien dos Calls a l’Espluga medieval- en l’època del naixement de Jesús.