Fa 10 anys que la Diada Nacional de Catalunya no se celebrarà a l’Ermita de la Santíssima Trinitat de l’Espluga de Francolí on, per últim cop l’any 2012, es va dur a terme un dinar popular. Aquest 2022 i amb la recuperació de l’Ermita per part de la Germandat de la Santíssima Trinitat, es recupera aquesta tradició, que es farà després de la caminada popular.

ÀUDIO: El regidor de Cultura de l’Espluga de Francolí, Enric Mercadé, destaca el retorn del dinar a l’Ermita

La celebració de la Diada començarà el 10 de setembre amb un brindis per la República Catalana organitzat per l’Assemblea Nacional Catalana de la Conca de Barberà que tindrà lloc a la plaça de la Vila a les 8 del vespre.

Els actes principals s’aglutinaran diumenge 11 de setembre. La jornada començarà amb la commemoració de la resistència del Castell de l’Espluga durant la Guerra dels Segadors amb la hissada d’una estelada a la torre del castell. A la una del migdia, a l’Ermita de la Santíssima Trinitat, se celebrarà l’acte institucional amb les autoritats locals, la lectura del manifest a càrrec de la Comissió de la Caminada Popular, la hissada de l’estelada a la capella de l’Àngel i la interpretació dels Segadors amb la direcció del músic Xavier Morgades. També actuaran les entitats de cultura popular, els Grallers i el Ball de Bastons de l’Espluga de Francolí.

L’11-S es tornarà a celebrar a l’Espluga de Francolí com abans de la pandèmia (Imatge: Laia Molné)

La 37a caminada popular recupera la ruta més clàssica

Després dels últims anys de pandèmia, la Caminada Popular de l’Onze de Setembre recupera la normalitat. L’acte tindrà com a punt d’inici la plaça de la Vila a les 8 del matí. Amb una distància de 9,7 quilòmetres i una durada de 3 hores la ruta sortirà dels carrers de l’Espluga per arribar a Les Masies i entrar a l’itinerari natural per l’alzinar de la Pena, la font del Deport, el mirador de la Pena (pujada opcional) i tornant pel sender Artiga fins a l’Ermita de la Santíssima Trinitat.

ÀUDIO: El membre de la Comissió de la Caminada Popular, Miquel Bonet, detalla el recorregut

ÀUDIO: El membre de la Comissió de la Caminada Popular, Ramon Farriol, recorda com va néixer el sender Artiga

L’activitat és gratuïta i inclou esmorzar, però és necessari fer reserva prèvia a l’Oficina de Turisme o a través de la plataforma Entràpolis fins al dijous 8 de setembre. Enguany també s’ha presentat una nova samarreta de la Caminada que es posarà a la venda a partir de demà a l’Oficina de Turisme amb un preu de 15,50 euros per persona.

S’ha creat una nova samarreta per commemorar la Caminada Popular de l’Onze de Setembre (Imatge. Laia Molné)

Trona el dinar a l’Ermita després de 10 anys

Entre les novetats d’aquest 2022 està el dinar a l’Ermita de la Santíssima Trinitat, després dels actes institucionals. Una activitat que no es feia des del 2012 i que es recupera amb un format de “jo porto” tot i que el bar de l’Ermita romandrà obert per adquirir begudes, aperitius i cafè. Cal fer reserva prèvia de la taula al 616799913 o al correu xavi_morgades@hotmail.com.