L’Espluga de Francolí gasta més aigua de la que els pous locals poden extreure i, malgrat aportar milers de litres amb camions cisterna, els consums continuen superant el ritme de recuperació de les reserves dels dipòsits. Els recursos naturals són escassos després d’un any ben sec. Des d’inicis del 2022, les precipitacions han deixat un balanç de 211,7 litres per metre quadrat, segons les dades recollides per l’estació del Servei Meteorològic de Catalunya.

La pluja més important dels darrers mesos va ser el passat 12 de març, però només es van registrar 25 l/m². El març i l’abril concentren la majoria dels dies de precipitacions del que portem d’any. En 230 jornades les gotes només han fet acte de presència en 35 ocasions i, literalment, alguns casos fan bona l’expressió de “quatre gotes”.

Gràfic elaborat per Tac12 amb les dades del Servei Meteorològic de Catalunya

Els talls d’aigua s’efectuen dos mesos abans que l’any passat

És complicat fer comparacions entre anys, ja que els períodes més humits poden variar. Ara bé, si tenim en compte el darrer precedent de restriccions d’aigua a l’Espluga, aquesta vegada les mesures per la sequera han arribat dos mesos abans. El 15 d’octubre del 2021 va ser el primer dia de talls en el subministrament, mentre que aquest dimecres 17 d’agost ha marcat l’inici del nou episodi. L’octubre de l’any passat es va tancar amb 372,8 l/m² acumulats en 10 mesos. Aquella xifra estava lluny dels registres del 2020, que es va salvar sense problemes de sequera, gràcies als 500 l/m² fins a finals d’octubre. Ara, a dos mesos vista, estem força per sota d’aquestes xifres perquè se superen per poc els 200 l/m².

A banda de la falta de pluges, un dels altres factors a tenir en compte són les temperatures. Sense anar més lluny, la setmana passada el termòmetre va tocar sostre marcant 39,6 ºC el divendres 12 d’agost. Aquell dia, el Servei Meteorològic de Catalunya publicava que l’estació de Blancafort no registrava una temperatura tan alta (39,3 ºC) des del 2003. Aquesta vegada les altes temperatures han arribat abans d’hora i s’han mantingut amb repetides i prolongades onades de calor.

No es poden descartar mesures més dràstiques

La meteorologia explica bona part de l’actual situació, que és el tercer estiu amb problemes d’abastament d’aigua a l’Espluga dels darrers quatre anys. Aquest dimecres s’han iniciat els talls nocturns i s’ha reforçat l’arribada dels camions cisterna, però no es poden descartar mesures més dràstiques, si no plou aviat.