El passat dissabte 13 d’agost, la vila de Santa Coloma de Queralt celebrà un any més una de les seves activitats per reivindicar el safrà de la vila, la plantada de bulbs de safrà. Aquesta sisena edició de la plantada s’ha pogut celebrar amb total normalitat, després de dos anys de restriccions per la pandèmia.

L’activitat, organitzada per l’associació Som Terra de Safrà i l’ajuntament de Santa Coloma de Queralt, reuní a les emblemàtiques Fonts de les Canelles una quarantena de participants. A càrrec de Toni Rius, de Tres Brins i productor local, iniciàrem l’activitat amb una explicació prèvia sobre les característiques del safrà així com consells per plantar-los i tenir-ne cura fins a recollir-ne el fruit, el safrà, la propera tardor. Seguidament, ens posàrem a cavar i plantar els bulbs, deixant entre uns i altres deu centímetres i després els cobrírem de terra. Un cop plantat el safrà, enguany en una nova zona habilitada pel municipi, al final del Camí dels Horts, tornàrem a les Fonts de les Canelles, acompanyats per un carro on ens esperava el deliciós Esmorzar del Safraner, amb arengades escabetxades amb safrà, embotit local, amanida i fruita, tot regat amb un bon vi. Al mateix espai, els assistents pogueren conèixer i adquirir els principals productes elaborats amb safrà a la vila: safrà, bulbs de safrà, licor, melmelada, gelea, crema de marisc i, fins i tot, sabó natural.

La plantada és una de les tres activitats principals que porta a terme l’associació Som Terra de Safrà, juntament amb la desplantada que es realitzà al mes de maig, i la Festa Som Terra de Safrà que aquest any arriba a la vuitena edició i que tindrà lloc el dissabte 29 d’octubre.