El Danseu Festival tanca una desena edició on els veïns i veïnes de Les Piles han estat els protagonistes d’aquest cap de setmana. Una trentena d’espilencs han interpretat deu espectacles que ja havien passat pel Danseu en anys anteriors i que han estat assajant des del passat mes de març.

El Petó ha estat el leitmotiv del 2022 i la proposta més ambiciosa duta a terme fins ara per l’equip del Danseu, sota la direcció artística de Pau Estrem. Es tracta d’un projecte de transmissió de dansa que aquest estiu ha reciclat la memòria compartida de nou anys de relació entre el festival i el poble. Els veïns han passat de ser espectadors a intèrprets.

Justament, el festival reivindica el fet d’haver cultivat durant la darrera dècada un públic que s’apropa cada estiu a un micropoble, en un entorn rural i allunyat de les grans ciutats, per gaudir de la dansa i del moviment. Amb el projecte madur, el Danseu ha volgut fer un pas més, que ha estat justament implicar part del públic en un espai compartit.

El Petó ha esdevingut un projecte transformador que qüestiona i revisa les dinàmiques de les indústries culturals, tot fent valdre la memòria artística i la pràctica compartida. Els veïns han participat del procés creatiu durant sis mesos: des del visionat de l’espectacle amb la companyia, fins a l’exhibició final, tot passat per altres moments com la tria del vestuari o els assajos tècnics.

ÀUDIO: El director del Danseu Festival creu que el projecte d’El Petó ha estat un èxit

Un espectacle de gran format per tancar la 10a edició

Més enllà de les peces programades sota el projecte d’El Petó, s’han programat nou espectacles més de companyies professionals, entre les quals cal destacar les estrenes a l’estat espanyol de One Million People and Me de ShELFISH Produccions i SELFIE CONCERT d’Ivo Dimchev.

També s’han estrenat dos espais nous: la pista de tenis al costat de la piscina, on s’ha representat Pink unicorns o un sembrat on ha tingut lloc Gran bolero de Jesús Rubio Gamo. Aquesta darrera peça, que ha posat el punt final al certamen, s’ha convertit en el primer espectacle de gran format del Danseu Festival gràcies a la posada en escena de dotze ballarins.

Tots els espectacles s’han fet a Les Piles, excepte el de La Taimada. Com en les darreres edicions, el Teatre l’Estrella, gràcies a la col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt, ha acollit El Petó: Cuando el cuerpo habla, una peça d’aquesta companyia. El Danseu Festival compta també amb el suport de la Diputació de Tarragona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.