Aquest dimecres s’han iniciat les aportacions d’aigua de l’Ebre als dipòsits de l’Espluga de Francolí per normalitzar les reserves. El subministrament es trasllada en camions cisterna des de Montblanc i entre la primera jornada i divendres es realitzaran una dotzena de viatges per injectar més d’un milió de litres.

La imatge no és nova, ja que l’any passat la sequera va obligar a efectuar l’actuació de forma urgent. Enguany també s’activa com a mesura puntual i extraordinària, però amb la intenció que els nivells dels dipòsits no toquin fons. La qüestió és que des de fa un parell de setmanes les reserves han disminuït de forma preocupant i l’Ajuntament tem perquè s’arribi a una situació de gravetat, si no plou aviat. En definitiva, el problema és que els aqüífers que abasteixen el poble no es recuperen amb la velocitat desitjada i es consumeix més aigua de la que entra als dipòsits.

El subministrament extern permet, de moment, evitar talls d’aigua, però és molt aviat per descartar-los pel que queda d’estiu. Per això, des del govern municipal es demana a la ciutadania que moderi el consum. L’Ajuntament ja fa unes setmanes que va deixar de regar les zones enjardinades amb els recursos de la xarxa pública.

Sense sobrecost a les factures, però més despesa per l’Ajuntament

La contractació dels camions cisterna no repercutirà en la factura de l’aigua de les llars, però sí que suposa una despesa important per al consistori. En un futur, s’espera resoldre aquests episodis amb l’aigua de l’Ebre que arribarà mitjançant una canonada des de Montblanc. L’execució del projecte s’ha endarrerit per la crisi del subministrament de materials i l’encariment de les canonades. En aquest sentit, cap empresa va optar al contracte d’obres i ara s’està modificant el projecte per adequar-lo als preus actuals. En paral·lel, l’Ajuntament també treballa en la recerca del finançament extern per cobrir l’augment de la despesa prevista inicialment.

Una altra aposta dels pròxims mesos serà un pla d’actuació per substituir les canonades de les zones del poble que presenten més deficiències i suposen pèrdues d’aigua. Segons va informar Tac12, es preveu disposar de subvencions per fer-hi front. Sí que és cert que darrerament s’han detectat i solucionat fuites puntuals, però en diverses ocasions els regidors del govern han manifestat que l’Ajuntament no disposa de suficients recursos per substituir determinats punts de la xarxa de forma integral.