El Festival Jordi Savall ha fet parada aquest divendres al Monestir de Poblet en l’únic dels catorze concerts del certamen que acollirà el conjunt arquitectònic de la Conca de Barberà. L’actuació no ha estat a càrrec del mestre Savall, sinó dels seus fills Arianna i Ferran i en forma d’homenatge a la seva mare, la soprano Montserrat Figueras. Una cita sentida i també càlida en una sala del cubar plena de gom a gom amb uns 400 assistents.

Els dos músics, acompanyats també de Petter Udland Johansen, han recordat les influències musicals i algunes peces que van interpretar amb la seva mare, a més de canalitzar la pèrdua a través d’algunes cançons. En una entrevista a l’EFMR, tant Ferran com Arianna han reconegut que és especial expressar la petjada de Figueras en un concert i en un espai monumental com Poblet. De fet, diuen que al monestir hi ressona la música de tots els temps i que l’acústica de l’espai convida a dialogar-hi, però no és gaire allunyat al que els dos van experimentar de petits criant-se en un entorn ple de melodies.

ENTREVISTA a Ferran i Arianna Savall

Dos grans descobridors de la música antiga

Montserrat Figueras (1942-2011), juntament amb Jordi Savall, van fundar els seus principals conjunts musicals i la parella va projectar arreu la música antiga, fins al punt de ser nomenats Artistes per la Pau per la UNESCO. Savall, present al concert d’aquest divendres, ha obert l’acte celebrant el retorn al Monestir de Poblet, tres anys després del darrer Festival de Música Antiga. Si bé li hauria agradat continuar amb l’esdeveniment, també ha agraït la cessió de l’espai i ha desitjat que es puguin mantenir els lligams amb la comunitat monàstica.

El Festival Jordi Savall continuarà del 12 al 15 d’agost amb el gruix principal de concerts al Monestir de Santes Creus. L’1 i el 3 de juliol va encetar la segona edició des de Montblanc.