El Danseu Festival arriba el 12,13 i 14 d’agost als 10 anys amb un projecte especial. Seran els propis veïns i veïnes de les Piles que ballaran deu peces de dansa i espectacles que han passat pel festival en edicions anteriors. L’edició d’enguany també comptarà amb una programació internacional de diferents companyies professionals on destaquen noms com Jesús Rubio Gamo o Ivo Dimchev.

El projecte creat amb els veïns del municipi, anomenat “El Petó”, permetrà presentar 10 obres que ja han passat per les Piles durant aquests 10 anys de Danseu, però aquest cop les peces les ballaran i interpretaran una trentena de veïns i veïnes del municipi. Des del passat mes d’abril, artistes, intèrprets i mediadors desenvolupen diversos tallers per fer el treball de transmissió i reinterpretar les obres. 

ÀUDIO: El director del Danseu, Pau Estrem, destaca el treball conjunt amb la ciutadania

El Danseu reviurà 10 dels seus espectacles de la mà dels veïns de les Piles (Imatge: Cedida)

A més a més, el Danseu Festival comptarà amb una programació d’espectacles internacionals com les coreografies de Sharon Fridman o de Jesús Rubio Gamo. La música tindrà un paper destacat en aquesta edició amb Sound de Secà que portarà a la Conca de Barberà la preestrena de la seva última producció o el concert performatiu del búlgar Ivo Dimchev que necessitarà la complicitat del públic.

ÀUDIO: L’alcalde de les Piles, Llorenç Montalà, explica la importància de dur dansa professional als municipis petits

Aquest 2022, el Danseu Festival continua apostant per donar suport a la creació acompanyant tres produccions. D’una banda, durant el cap de setmana, es farà el tancament de l’espectacle “CAP: III (BLACK THROUGH RED) “de Reinaldo Ribeiro, una producció que es va començar a acompanyar el 2021. També es podrà veure “CAER, CAER, CAER” on Richard Masherin reflexiona sobre la vulnerabilitat del cos i la inevitabilitat de la caiguda. Finalment, el Danseu Festival ha produït la versió catalana de l’espectacle holandès “One Milion People And Me” de ShELFISH que aborda un dels tabús més grans de la nostra societat, el suïcidi.

D’altra banda, tant dissabte com diumenge, a 2/4 d’una es farà un espai de vermut i debat dissabte amb Cèsar Compte, gerent de l’APdC (Associació Professional de Dansa de Catalunya), Mei Sacabona, mediadora artística del projecte “El Petó” i Alexandra Homs, apicultora, moderats per Arantza Labuena. L’endemà, l’eix del vermut seran les pràctiques artístiques comunitàries i estaran a la taula Asun Pié, professora de Psicologia i Educació Social a la UOC, Olga Álvarez, directora de La Taimada i Carol Aguirre i Angie Mas, participant i mediadora, respectivament, del projecte “El Petó”.

Els artistes professionals també hi seran presents aquest any (Imatge: Laia Molné)

Una pel·lícula i un llibre per commemorar els 10 anys

Per commemorar el desè aniversari, recollir i immortalitzar el projecte de transmissió “El Petó”, el Danseu Festival produirà també un documental dirigit pel cineasta Esteban Crucci i el ballarí i creador de videodansa Samuel Retortillo. Un equip que des de l’inici està documentant tot el procés creatiu de les nou peces que conformen aquest projecte

En la mateixa línia, l’artista i creadora Arantza Labuena plasmarà en un llibre la seva mirada sobre el festival i la seva història carregada de romanticisme, una iniciativa que aportarà retrospectiva en aquest any de celebració. Les dues obres es publicaran al llarg del 2023.