Estima, implicació i agraïment a l’Espluga de Francolí és el que ha plasmat Maria Àngela Anguera Andreu en el seu pregó per obrir oficialment la Festa Major del 2022 aquest dijous al vespre. Des de la plaça d’en Canós, amb el respecte del temps i del públic assistent, l’espluguina ha dedicat part de les seves paraules a donar les gràcies a totes les persones que han treballat en benefici del poble i també per aquelles que, al llarg de moltes dècades, han lluitat per les llibertats, des d’àmbits diversos.

«Enguany teniu una pregonera que coneix tothom o gairebé tothom», deia Anguera just en començar el parlament. Per resoldre dubtes, l’alcalde, Josep Maria Vidal, s’ha encarregat de justificar que la pregonera d’enguany ha estat escollida, entre d’altres, per haver estat la primera dona a assumir responsabilitats polítiques al municipi des de la transició, per la implicació en nombroses entitats de la vila i pel seu exemple d’emprenedoria al capdavant d’un establiment local. Vidal també ha aprofitat per desitjar una bona Festa Major a la ciutadania, tot assenyalant que aquest 2022 és una edició de recuperació, ja que es deixen enrere les limitacions per la pandèmia i, alhora, s’aposta per vells rituals com el repic manual de campanes o la sortida dels patrons al seguici.

Anguera ha destacat la importància del teixit associatiu

ÀUDIO: Pregó de la Festa Major 2022 a càrrec de Maria Àngela Anguera

Per si algú en tenia dubtes, Maria Àngela Anguera ha deixat clar: «Estimo molt el meu poble. Estimo l’Espluga tal com és». Ara bé, també ha matisat que això no vol dir que la vila sigui com ella desitjaria i, per això, ha explicat que ha intentat millorar-la des d’allà on ha sigut. Des de l’experiència d’haver passat per institucions i entitats, ha aprofitat per agrair la dedicació de moltes persones, sovint anònimes. També ha declarat que la crítica ha de tenir espai, allà on sigui beneficiosa per millorar les coses.

Entre altres qüestions, la pregonera ha mirat enrere en el temps per recordar el paper que han tingut les dones en la societat. No ha oblidat les poques opcions que tenien per ocupar un lloc de feina, malgrat treballar molt, o per estudiar; tot recordant que a la seva generació li va tocar ser autodidacta i aprendre dels grans. Ara bé, en clau positiva ha remarcat cada una de les conquestes que s’han pogut aconseguir amb el pas de les dècades.

A Maria Àngela Anguera li ha faltat temps per dir-ho tot. Després de rebre un obsequi de l’Ajuntament, ha tornat al faristol per enviar un missatge a dos protagonistes molt especials: els gegants Ponç Hug i Beatriu. Els dos elements del seguici, ara remodelats, han presidit l’acte i han escoltat com la pregonera els ha dit que el castell ja no és casa seva, sinó que ara pertany als veïns i veïnes. Amb un exercici de memòria, ha enumerat un llistat de renoms de les cases de la zona.

Després d’un càlid aplaudiment, Anguera ha tingut també l’honor d’encendre la tronada d’inici de la Festa Major que, per tercer any consecutiu, ha ressonat al carrer d’en Canós. Una traca i diversos coets han anunciat, ja de totes totes, que els dies grans han tornat a l’Espluga fins al dilluns.

GALERIA D’IMATGES DE PEP MORATÓ