Avui, vigília de Festa Major, els actes ja s’han iniciat amb el repic de campanes a les 12 del migdia, que enguany s’ha fet de forma manual després de dues dècades. Els infants i joves de l’Agrupament Escolat l’Estornell han estat els encarregats de donar la benvinguda a la festa fent sonant les campanes juntament amb la disparada de salves.

ÀUDIO: El membre de l’Agrupament Escolat l’Estornell, Jordi Queralt, explica l’experiència

ÀUDIO: La membre de l’Agrupament Escolat l’Estornell, Judith Magrinyà, detalla com ha viscut el retoc de campanes

Durant l’acta els campaners han comptat amb la visita del president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, que ha aprofitat la visita al municipi per viure de prop la recuperació d’aquesta tradició.

Les campanes tornaran a sonar el diumenge 31 de juliol a dos quarts de 12 del migdia, quan es farà el toc d’ofici des del campanar de l’església vella; a les 12 per l’entrada de la bandera de la vila, i a la una del migdia, per la sortida i posterior entrada dels Sants Patrons amb el seguici popular i tradicional.

La parròquia ha reactivat les tasques de manteniment de les 7 campanes de la vila, a les quals cal sumar la campana de l’ermita i la campana històrica de 1717 recuperada de l’antic convent dels Pares Paüls, que es vol restituir en un futur. Tot i que aquesta és una tasca a llarg termini i de moment el padrí de les campanes, Trini Teixidó, i del ferrer de Cal Biel, Valentí Martí ha fet possible la restitució dels batalls de l’església vella i la preparació, per al toc manual, de la campana grossa de 1888, dedicada a sant Abdon i sant Senén, silenciada des de fa anys per una avaria al motor.

Aquesta és una edició que s’espera poder recuperar de cara a futures edicions.

ÀUDIO: El regidor de Cultura de l’Espluga de Francolí, Enric Mercadé, destaca la intenció de continuar en futures edicions