L’Espluga de Francolí recupera enguany, per la Festa Major de sant Abdon i sant Senén, el toc manual de campanes, desaparegut l’any 2000 arran de l’automatització de les campanes de l’església nova. Enguany, a més, es compleixen 25 anys de la restitució de les campanes de l’església vella, després del seu abandó a finals del segle XIX.

Els infants i joves de l’Agrupament Escolta l’Estornell seran els encarregats de fer-les sonar el dijous 29 de juliol, per la vigília de Festa Major, durant el repic de les 12 del migdia i la disparada de salves. També el diumenge 31 de juliol a dos quarts de 12 del migdia, quan es farà el toc d’ofici des del campanar de l’església vella; a les 12 per l’entrada de la bandera de la vila, i a la una del migdia, per la sortida i posterior entrada dels Sants Patrons amb el seguici popular i tradicional.

Això ha portat la Parròquia a reactivar les tasques de manteniment de les 7 campanes de la vila, a les quals cal sumar la campana de l’ermita i la campana històrica de 1717 recuperada de l’antic convent dels Pares Paüls, que es vol restituir en un futur. El projecte de millora de les campanes es farà gradualment durant les properes anualitats.  Per aquest any, però, la col·laboració altruista del padrí de les campanes, Trini Teixidó, i del ferrer de Cal Biel, Valentí Martí ha fet possible la restitució dels batalls de l’església vella i la preparació, per al toc manual, de la campana grossa de 1888, dedicada a sant Abdon i sant Senén, silenciada des de fa anys per una avaria al motor.

L’Espluga recuperarà el toc manual de campanes per aquesta festa Major (Imatge: Cedida)

Recuperació dels tocs d’Àngelus i Difunts tradicionals

En paral·lel, la revisió dels tocs automàtics de campanes ha permès recuperar dos tocs tradicionals, seguint els registres històrics documentals i enregistraments de la vila. D’una banda, s’ha recuperat el toc tradicional de l’Àngelus, que fins ara es feia amb el ventat de la campana Trinitat. A partir d’ara, el ventat el farà la campana Miquela. El toc de l’Àngelus, però, recuperarà el format històric: tres tocs de campana, tres vegades, un per cada Ave Maria, i al final, 9 tocs de la campana petita i un repic general final.

A banda, gràcies a l’enregistrament que va fer Josep Mercadé a finals dels anys 90 dels tocs de campanes de l’Espluga, s’ha pogut recuperar el toc d’enterrament tradicional de la vila.

1 COMENTARI

  1. Magrada..!!!tambe sería ùtil…la megafonía del poble…costa entendre!!

    Imposible..en duas llenguas???
    Gracias

Los comentarios están cerrados.