En els pròxims mesos l’Arquebisbat de Tarragona preveu enderrocar la Capella del Roser de Barberà de la Conca, que es troba greument afectada per l’esquerda que fa 12 anys que afecta part dels edificis del municipi. Aquesta és una de les accions principals que proposa l’Ajuntament a l’Arquebisbat per salvaguardar la seguretat de l’edifici. També es preveu retirar el timpà romànic per evitar que es pugui veure afectat per l’esquerda i la consolidació d’altres elements de la façana.

S’ha de tenir en compte que l’estat de la Capella del Roser és molt dolenta a causa de dos factors: un constructiu, que és inicial, i, d’altra banda, l’esquerda que ha malmès el temple. La capella va ser edificada sobre un reomplert de runes que ja per si mateix és inestable. Per aquest motiu, el moviment d’aquesta és molt més gran que el del conjunt de l’edifici.

ÀUDIO: L’alcalde de Barberà de la Conca, Marc Rovira, explica quina és la situació actual

Fa 12 anys que Barberà de la Conca viu una situació inestable després de l’aparició d’una escletxa que va començar a travessar part de les casses del municipi i que actualment continua amb un moviment lineal anual de 5mm. Alertats per la situació de l’església, cada vegada més greu, el consistori es va reunir amb la Comissió Tècnica de l’Esquerda amb la directora dels serveis Territorials de Cultura de Tarragona, Lourdes Malgrat i els seus tècnics i amb representants de l’Arquebisbat de Tarragona per demanar actuacions immediates per enderrocar la Capella del Roser i salvar el timpà romànic de l’Església.

Accions immediates per part de l’Arquebisbat

Després de l’última reunió de la Comissió Tècnica, des de l’Arquebisbat han acceptat començar els tràmits per salvaguardar, en els pròxims mesos, el timpà romànic i iniciar després l’enderrocament de la Capella del Roser.

Per altra banda, no tan urgent, el consistori va requerir a l’Arquebisbat un nou estudi de l’edifici principal contemplant possibles solucions. El termini per presentar aquests estudis es fixa l’octubre de 2022.

L’última reunió de la Comissió Tècnica va permetre arribar amb diversos acords amb l’Arquebisbat de Tarragona (Imatge. Cedida)